Kluczem zbilansowanej diety są pełnowartościowe i zróżnicowane posiłki, których przygotowanie nie jest ani czasochłonne ani skomplikowane. Chcesz jeszcze lepiej dbać o swoją dietę i jakość poszczególnych dań? MyMenu IQ jest właśnie dla Ciebie!

MyMenu IQ to nowoczesne i proste w obsłudze narzędzie, opracowane dla każdego, kto chce udoskonalić swoje menu. Dzięki niemu sprawdzisz, a w razie potrzeby - poprawisz jakość i stopień zbilansowania codziennych posiłków. System oceny pokaże Ci czy wybrana przez Ciebie potrawa spełnia zalecenia żywieniowe i zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, takie jak białko, węglowodany i tłuszcze.

Korzystaj z MyMenu IQ i przekonaj się, że zbilansowana dieta może być smaczna, różnorodna, a poszczególne dania - proste w przygotowaniu, nawet dla mało doświadczonych miłośników gotowania.

Zalety MyMenu IQ

Dzięki MyMenu IQ możesz szybko przygotować smaczne i doskonale zbilansowane posiłki.

Ocena przepisu według MyMenu IQ

MyMenu IQ to nowoczesne narzędzie, które mierzy poziom zbilansowania posiłku w skali od 0 do 100. Wynik zostaje określony na podstawie wartości energetycznej i składników odżywczych (węglowodanów, białek i tłuszczu) w danym przepisie oraz ich udziału w osiągnięciu zaleceń żywieniowych (bazą do obliczeń jest codzienna dieta 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej). Aby skomponować optymalnie zbilansowany posiłek, celem jest uzyskanie co najmniej 70 punktów.

Jak korzystać z MyMenu IQ?

Wybierz interesujący Cię przepis i sprawdź jego poziom zbilansowania, klikając w ikonę na zdjęciu głównym. Jeśli ocena poziomu zbilansowania według MyMenu IQ jest niska lub średnia – możesz uzupełnić posiłek, dokładając do niego pojedynczy składnik, kolejne danie, przekąskę bądź deser. Nie możesz się zdecydować? Masz kilka opcji do wyboru - do każdego dania proponujemy różne i równie pyszne dodatki.
MMIQ Banner end

Punkty dodatnie i ujemne

Przy każdej propozycji znajduje się liczba punktów, która zostanie dodana do ogólnej oceny, dzięki czemu bilans posiłku będzie lepszy. Niektóre przepisy, głównie desery mają ujemne wartości – dodanie ich do głównego dania spowoduje, że jego stopień zbilansowania będzie niższy, a cały posiłek – mniej wartościowy.