Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Przygotowanie: 1,5 h

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Danie, które idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. W naszej wersji zamiast ryżu użyliśmy kaszy bulgur. Pyszne i pożywne!

Składniki

  • Liście kapusty ok 8-10 szt.
  • Przyprawa Maggi 2 łyżki
  • Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
  • Kasza bulgur 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Bulion 1 l

 

  • Cebula 1 szt.
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Ziele angielskie 3-5 szt.
  • Pieprz czarny w ziarnach 1 łyżeczka
  • Tymianek suszony ½ łyżeczki

Przygotowanie

Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.

Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.

Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.

Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.

Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.

Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.

Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym

Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi