Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Przygotowanie: 60 min.

Fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie

Choć nazwa dania sugeruje francuskie pochodzenie, w kraju wina i sera jest ono zupełnie nieznane. W naszej wersji do tej klasycznej polskiej potrawy dodaliśmy hiszpańską kiełbasę chorizo, która podkręci jej ostrość.

Składniki

  • Fasola biała 2 puszki lub 1 szklanka suchej namoczonej przez całą noc
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Woda lub bulion 250 ml
  • Oliwa 2 łyżki
  • Kiełbasa chorizo 200 g

 

  • Boczek wędzony 200 g
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3-5 szt.
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jeżeli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją przez całą noc w zimnej wodzie, a następnego dnia ugotuj do miękkości.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Boczek pokrój w dużą kostkę, a kiełbasę chorizo w plasterki.

W garnku rozgrzej olej. Do garnka wrzuć boczek i kiełbasę i podsmaż aż będą rumiane.

Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż aż cebula będzie miękka.

Dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy, przecier oraz wodę i dokładnie wymieszaj.

Dodaj Maggi oraz pozostałe przyprawy i duś całość aż płyn lekko odparuje, a smaki się przegryzą (ok. 15-20 min).

Podawaj z pieczywem.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi