Przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Żeberka wieprzowe z piekarnika

Przygotowanie: 120 minut

Żeberka wieprzowe z piekarnika

Żeberka i sok jabłkowy? Otóż to! Będziecie pozytywnie zaskoczeni! Do tego garść przypraw, cukru, sos sojowy i do piekarnika. O efekt końcowy możecie być spokojni - zadowolenie na twarzach biesiadników murowane.

Składniki

  • 2kg żeberek wieprzowych mięsnych
  • ½ szkl. Sosu sojowego MAGGI
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej

 

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu lub cukru brązowego
  • 1 szkl. ketchupu
  • ½ szkl. Soku jabłkowego
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

Żeberka umyj i osusz.

Skrobie wymieszaj z sokiem jabłkowym a pozostałe składniki umieść w rondelku.

Całość zagotuj a na końcu dodaj rozmieszaną skrobię z sokiem jabłkowym. Podgrzewaj aż zgęstnieje.

Powstały sos przestudź a następnie natrzyj nim dokładnie żeberka z każdej strony. Opcjonalnie odstaw żebra do zamarynowania.

Żeberka ułóż w naczyniu do zapiekania i przykryj folią. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do ok 190-200*C na ok 45min. Po tym czasie odkryj mięso, posmaruj sosem i piecz drugie tyle aż zrobi się miękkie.

Żeberka możesz podawać z sojowym sosem bbq.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Sos sojowy
Maggi

Do dodania
do dania

Sos sojowy Maggi