Przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Kotlety mielone z warzywami

Przygotowanie: 60 minut

Kotlety mielone z warzywami

Mielone „jak u mamy”? Znamy i kochamy! Czasem jednak warto poeksperymentować i złamać utarte schematy: nasz sos sojowy oraz kilka dodatkowych składników sprawią, że odkryjecie kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie!

Składniki

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • 1 namoczona w mleku bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń

 

  • 3 łyzki sosu sojowego MAGGI
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • Oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zrobi się miękka i rumiana – odstaw do wystudzenia.

Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.

Do miski wrzuć mięso mielone, starte warzywa, cebulę, sos sojowy, jajko oraz odciśniętą bułkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. W razie gdyby masa była zbyt luźna dodaj łyżkę bułki tartej.

Z mięsa formuj niewielkie kotlety które następnie obtocz dokładnie w bułce tartej.

Kotlety smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po ok 3-5 min z każdej strony, aż zrobią się rumiane z zewnątrz.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Sos sojowy
Maggi

Do dodania
do dania

Sos sojowy Maggi