Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Przygotowanie: 1,5 h

Pulpety pieczone z cebulką i marchewką

Soczyste wołowo-wieprzowe pulpeciki duszone w gęstym sosie z dodatkiem cebuli i marchewki. Doskonałe na obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu i surówki ze świeżych warzyw.

Składniki

  • Mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
  • Cebula 3 szt.
  • Przyprawa Maggi 2 łyżki
  • Listek laurowy 1 szt.
  • Tymianek świeży 3 gałązki
  • Woda lub bulion 500 ml
  • Marchew 2-3 szt.

 

  • Sól i pieprz do smaku
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna do oprószenia
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Jedną cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zrumień na patelni aż będzie miękka.

Wystudź i dodaj ją do mielonego mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem, przyprawą Maggi oraz bułką tartą, następnie dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Z mięsa formuj niewielkie pulpeciki, które następnie obtocz dokładnie w mące.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pulpety aż będą rumiane z każdej strony. Przełóż je do naczynia do zapiekania.

Na patelnię wrzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż aż będzie złocista. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę. Na koniec smażenia dodaj cukier i koncentrat pomidorowy.

Całość uzupełnij 500 ml wody lub bulionu. Dodaj listek laurowy, Maggi oraz tymianek.

Sosem zalej pulpety i duś w piekarniku rozgrzanym do 190-200˚C przez 20-30 minut.

Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi