Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Przygotowanie: 1-1,5 h

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ale pycha!

Składniki

  • Przecier pomidorowy 500 ml
  • Szpinak świeży 250 g
  • Przyprawa Maggi 1-2 łyżki
  • Pomidory krojone 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Bulion 500 ml
  • Mięso mielone wołowe 600-800g
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Kawałek korzenia selera

 

  • Cebula 1 szt.
  • Makaron do lasagne 1 opakowanie
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Mozzarella 200 g
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka pszenna 1,5-2łyżki
  • Mleko 500 ml
  • Czosnek 3-4 ząbki

Przygotowanie

Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.

Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.

Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat ipomidory z puszki oraz bulion i Maggi.

Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.

Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.

Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.

Sos dopraw solą i pieprzem

W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Ukkładaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.

Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi