Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Tatar z anchois i wasabi

Przygotowanie: 40 min.

Tatar z anchois i wasabi

Klasyczny wołowy tatar z nowoczesnym twistem! W naszej wersji dodaliśmy słone kapary i anchois oraz wasabi i tabasco, które dodadzą daniu ostrego smaku.

Składniki

  • Polędwica wołowa 500 g
  • Przyprawa Maggi 1-2 łyżeczki
  • Cebula 1 szt.
  • Ogórki konserwowe 2-3 szt.
  • Anchois 2 szt.
  • Wasabi 1 łyżeczka

 

  • Majonez 2 łyżki
  • Sok z ½ limonki
  • Tabasco 2-3 krople (lub inny ulubiony sos)
  • Pieczarki marynowane lub inne grzybki 6-8 szt.
  • Kapary 2 łyżki
  • Oliwa 1-2 łyżki
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso umyj i osusz, a następnie oczyść z wszelkich błon.

Polędwicę posiekaj drobno nożem – aby efekt był najlepszy, nigdy nie miel mięsa na tatar, zawsze siekaj!

Ogórki, cebulę i grzybki posiekaj w drobną kostkę. Kapary rozdrobnij.

Anchois rozetrzyj nożem i dodaj do mięsa wraz z Maggi, połową przygotowanych dodatków i oliwą.

Całość dokładnie wymieszaj i formuj z masy zgrabne porcje tatara.

W osobnej misce wymieszaj wasabi, majonez, sok z cytryny i tabasco.

Mięso serwuj na zimno z dodatkiem sosu wasabi i limonki.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi