Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Przygotowanie: 1,5 h

Gazpacho z pieczonych kolorowych warzyw

Czyli klasyczna hiszpańska zupa podawana na zimno. Charakteru nada jej dodatek czosnku niedźwiedziego i octu balsamicznego.

Składniki

  • Papryka kolorowa 2-3 szt.
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Pomidory kolorowe 2-3 szt.
  • Oliwa z oliwek ½ szklanki
  • Czosnek niedźwiedzi kilka liści lub 2-3 ząbki zwykłego czosnku
  • Bazylia świeża garść

 

  • Cukinia 1 mała szt.
  • Natka pietruszki garść
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Ewentualnie czerstwe pieczywo do zagęszczenia
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka

Przygotowanie

Warzywa umyj i osusz. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w ćwiartki, a cukinię w plastry.

Całość skrop oliwą z oliwek i posyp solą i odrobiną cukru. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190˚C przez 15-2 5minut aż warzywa będą miękkie.

Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry. Jeżeli dysponujesz malakserem lub robotem kuchennym, możesz wszystkie upieczone składniki zmiksować w robocie z oliwą z oliwek. Jeżeli nie, wystarczy że wszystko bardzo dokładnie pokroisz w drobną kostkę, na końcu mieszając całość z oliwą oraz solą i pieprzem.

Zupę dopraw Maggi, posyp siekaną bazylią oraz natką pietruszki.

Jeżeli zupa jest za rzadka, zagęść ją pokruszonym czerstwym pieczywem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Zupę podawaj z grzankami, skrop ją octem balsamicznym.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi