Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

Przygotowanie: 2,5 h

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

Jedno z ulubionych polskich dań, jednak w nieco nowocześniejszym, orientalnym wydaniu – z ryżem i smażoną chińską kapustą pak choi. Palce lizać!

Składniki

  • Małe golonki wieprzowe, najlepiej przednie 4 szt. po 300 g
  • Przyprawa Maggi 3 łyżki
  • Włoszczyzna pęczek
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Anyż 1 gwiazdka
  • Imbir kawałek 6cm
  • Czosnek 4 ząbki
  • Miód 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny 1 łyżka

 

  • Kolendra ziarno 1 łyżeczka
  • Cebula 2 szt.
  • KAPUSTA:
  • Kapusta pak choi 1 szt.
  • Seler naciowy 4 łodygi
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir kawałek 2 cm
  • Oliwa 2 łyżki

Przygotowanie

Golonki umyj i umieść w dużym garnku. Zalej wodą tak, aby przykryła mięso, następnie dodaj 2 łyżki Maggi, listek laurowy, anyż, sos sojowy, łyżkę miodu, kolendrę w ziarnie i posiekany 3-centymetrowy kawałek imbiru. Całość doprowadź do wrzenia.

Po tym czasie dodaj obraną włoszczyznę i gotuj golonki przez 1,5-2 godziny.

Przestudź mięso w płynie, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.

W misce wymieszaj miód z przyprawą Maggi i resztą posiekanego imbiru. Dodaj 3 łyżki bulionu z gotowania i tak powstałą marynatą posmaruj golonki.

Mięso piecz w temperaturze 200˚C ok. 30 minut aż się zarumieni.

Kapustę pak choi i selera pokrój w długie paski. Cebulę pokrój w piórka, a imbir i czosnek posiekaj drobno.

Wszystkie warzywa obsmaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodaj pozostałość marynaty.

Mięso podawaj z ryżem i smażonymi warzywami.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi