Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Przygotowanie: 3-4 h

Tacos z szarpaną wołowiną, awokado i granatem

Meksykański klasyk czyli tacosy z długo pieczonym i aromatycznym udźcem wołowym. Smak dania przełamie świeże awokado oraz słodko-kwaśny granat.

Składniki

  • Udziec wołowy 600-700 g
  • Przyprawa Maggi 1,5 łyżki
  • Kumin mielony 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Kolendra mielona 1 łyżeczka
  • Papryka ostra ½ łyżeczki
  • Bulion 500 ml
  • Przecier pomidorowy 1 łyżka

 

  • Sól i pieprz do smaku
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Awokado 2 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Limonka 1 szt.
  • Świeża kolendra
  • Śmietana kwaśna do serwowania
  • Tacos lub tortille do serwowania

Przygotowanie

Wszystkie suszone przyprawy wymieszaj ze sobą.

Wołowinę natrzyj przyprawą Maggi oraz pieprzem, a następnie mieszanką przypraw. Odstaw do zamarynowania na minimum godzinę, a najlepiej na 12 godzin.

Po zamarynowaniu wołowinę obsmaż na złoto z każdej strony i przełóż do brytfanki z zamknięciem.

Dodaj bulion i przecier pomidorowy i piecz w temp 160˚C przez ok. 3 godziny aż wołowina będzie miękka i rozpadająca się.

Awokado i pomidora pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki oraz dopraw solą i pieprzem.

Mięso podziel widelcem na drobne kawałki i wymieszaj z powstałym przy pieczeniu sosem.

Granaty obierz i wydobądź z nich pestki.

Farsz nakładaj do placków à la tortilla z dodatkiem salsy i sałaty.

Podawaj z kolendrą i kwaśną śmietaną sowicie posypane pestkami granatu.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi