Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Przygotowanie: 60 min.

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem i granatem

Jeśli lubisz bliskowschodnie smaki, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie! Pasta z bakłażana świetnie nadaje się do kanapek i przekąsek oraz jako dodatek do mięs i dań głównych.

Składniki

  • Bakłażan 3-4 szt.
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Tahini 1 łyżka
  • Kolendra pęczek
  • Natka pietruszki pęczek
  • Ciecierzyca ½ szklanki

 

  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek do smaku i podania
  • Granat 1 szt.
  • Kozi twarożek 100 g
  • Granat i pieczywo do serwowania

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200˚C.

Wstaw bakłażany na ok. 30-45 minut i piecz aż całkowicie zmiękną.

Po upieczeniu przekrój je na pół.

Połowę bakłażanów obierz i wrzuć do malaksera.

Dodaj Maggi, pastę tahini, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, ciecierzycę i sok z ½ cytryny, a następnie dokładnie zmiksuj.

Pozostałe bakłażany obierz ze skórki i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj je do wcześniej zmiksowanej masy.

Pastę skrop oliwą z oliwek, posyp ziołami, kozim serem i granatem.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi