Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Przygotowanie: 50-60 min.

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Idealny dip do nachosów, ale nie tylko. Sprawdzi się też z pieczonymi warzywami, potrawami kuchni meksykańskiej, nada się do kanapek i przekąsek. Intensywny smak zapewni mu pieczony czosnek, a sok z limonki doda świeżości i lekkości.

Składniki

  • Dojrzałe awokado 3-4 szt.
  • Przyprawa Maggi 1-2 łyżeczki
  • Papryczka jalapeño 1 szt.
  • Czosnek 1 główka
  • Kolendra świeża pęczek

 

  • Cebula 1 szt.
  • Pomidor 2 szt.
  • Limonka 2 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa

Przygotowanie

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30-45 minut aż będzie bardzo miękki.

Awokado przekrój na pół, wyrzuć pestki i obierz.

Miąższ rozgnieć widelcem i skrop sokiem z limonki. Dodaj skórkę otartą z jednej limonki i wymieszaj.

Pomidora pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych.

Paprykę jalapeño drobno posiekaj, a cebulę pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Dopraw przyprawą Maggi i pieprzem, a na końcu dodaj posiekaną kolendrę i wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku.

Podawaj do kanapek i przekąsek.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi