Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Przygotowanie: 40 min.

Wątróbka drobiowa z cydrem, karmelizowaną cebulą i jabłkami

Wątróbka – albo się ją lubi, albo nie. A tę z naszego przepisu zdecydowanie się lubi! Dodatek jabłek i karmelizowanej cebuli przełamie jej mdły smak i doda odrobinę słodkości.

Składniki

  • Wątróbka drobiowa 500 g
  • Cydr 1 szklanka
  • Cebula 2 szt.
  • Jabłka twarde i kwaśne 2 szt.
  • Majeranek łyżeczka

 

  • Przyprawa Maggi 2 łyżeczki
  • Natka pietruszki garść
  • Cukier brązowy 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia
  • Masło 2 łyżki

Przygotowanie

Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.

Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.

Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.

Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.

Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.

Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.

Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.

Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi