Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Przygotowanie: 1-1,5 h

Siekane steki z wołowiny z grzybkami i puree ziemniaczanym ze zsiadłym mlekiem

Klasyczne obiadowe danie w nowoczesnej i nieco ulepszonej odsłonie. Zsiadłe mleko podkreśli smak ziemniaczanego puree i będzie idealnie pasować do mięsa i grzybowego sosu.

Składniki

  • Wołowina dobrej jakości np. rostbef, polędwica 600-800 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Natka z pietruszki 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • SOS:
  • Pieczarki 200 g

 

  • Cebula 1 szt.
  • Przyprawa Maggi
  • Tymianek świeży
  • Masło 1 łyżka
  • Bulion wołowy szklanka
  • PUREE:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Masło 100 g
  • Zsiadłe mleko ok. 150-200 ml

Przygotowanie

Mięso dokładnie umyj, osusz i oczyść, a następnie drobno posiekaj.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość dopraw maggi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.

Z mięsa uformuj niewielkie płaskie kotlety i schowaj do lodówki na min. 30 min.

Po tym czasie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą rumiane.

Ziemniaki obierz i przekrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości.

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, całość wymieszaj. Na końcu podgrzej dodając zsiadłe mleko oraz sól i pieprz do smaku.

Na pozostałościach po smażeniu steków przygotuj sos. Posiekaną cebulę obsmaż na patelni. Dodaj poprzekrawane wzdłuż pieczarki i smaż chwilę aż się lekko zarumienią.

Dopraw Maggi oraz świeżym tymiankiem i zalej bulionem. Całość gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.

Na końcu gotowania dodaj zimne masło.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi