Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Przygotowanie: 3-4 h + marynowanie

Pulled pork w słodkiej bułce z grillowaną papryką

Pulled pork czyli szarpana łopatka wieprzowa długo duszona w ziołach i przyprawach. Mięso przygotowane w ten sposób jest niesamowicie kruche, dosłownie rozpływa się w ustach!

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 800 g
  • Słodka bułka drożdżowa 4-8 szt.
  • Przyprawa Maggi 3 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka lub 2 ząbki świeżego

 

  • Olej 2 łyżki
  • Cebula 2 szt.
  • Listek laurowy 2 szt.
  • Kumin mielony ½ łyżeczki
  • Kolendra mielona ½ łyżeczki
  • Papryka czerwona 1-2 szt.
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Łopatkę pokrój na duże kawałki.

W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.

Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.

Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.

Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).

Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.

Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi