Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

Przygotowanie: 45-60 min.

Zupa pomidorowa z nutą pomarańczową i pesto

Zazwyczaj kojarzona z poniedziałkowym obiadem – my odczarowujemy ją, dodając jej nieco południowego temperamentu. Takiej pomidorowej jeszcze nie widzieliście!

Składniki

  • ZUPA:
  • Przecier pomidorowy 500ml lub koncentrat soku z pomidorów z przyprawami Winiary 2-3 łyżki
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Bulion 1,5 l
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Seler naciowy 3 łodygi
  • Cebula 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów lub 3-4 świeże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
  • Oliwa 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

 

  • Listek laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Pomarańcza 1 szt.
  • PESTO:
  • Świeża bazylia garść
  • Przyprawa Maggi ½ łyżeczki
  • Parmezan ½ szklanki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Orzeszki piniowe lub nerkowce 1-2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sól i pieprz
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Cebulę i seler naciowy pokrój w drobną kosteczkę.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je do momentu aż cebula będzie miękka.

Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i chwilę podsmażymy. Warzywa zalej bulionem.

Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat oraz przyprawy, następnie wszystko zagotuj.

Dopraw solą i pieprzem oraz startą skórką z pomarańczy.

Wszystkie składniki pesto umieść w malakserze i zmiksuj na gęstą pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj do mikstury więcej oliwy.

Wyłóż zupę na talerz i polej odrobiną pesto.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi