Przepisy
z przyprawą w płynie

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Przygotowanie: 50 min.

Wegeburgery z cieciorki z domowym colesławem

Świetna alternatywa dla mięsnego burgera. Doskonale zaspokoją głód, a do tego dostarczą wielu drogocennych wartości odżywczych. Możesz podać je z klasycznymi frytkami, pasują do nich też frytki z batatów.

Składniki

  • BURGERY:
  • Ciecierzyca 2 puszki
  • Przyprawa Maggi 1 łyżka
  • Kolendra garść
  • Natka pietruszki garść
  • Kumin mielony 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tymianek ½ łyżeczki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Pietruszka korzeń 1 szt.

 

  • Cebula 1 szt.
  • COLESŁAW:
  • Marchew 1 szt.
  • Kapusta biała 500 g
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Majonez 1 łyżka
  • Śmietana 1 łyżka
  • Natka pietruszki garść
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Przygotowanie

Ciecierzycę odsącz.

Kolendrę posiekaj razem z natką pietruszki.

Cebulę posiekaj i obsmaż na oliwie aż zmięknie.

Ciecierzycę zmiel lub zmiksuj.

Dodaj posiekaną zieleninę, Maggi, cebulę, kumin i tymianek.

Pietruszkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeżeli masa będzie zbyt luźna, dodaj bułkę tartą.

Z masy formuj płaskie kotlety.

Usmaż je na patelni z dodatkiem tłuszczu lub piecz w piekarniku przez 20-30 min w temperaturze 180˚C.

Zobacz przepisy
z sosem sojowym

Zobacz przepisy
z przyprawą w płynie

Przyprawa
w płynie Maggi

Do dodania
do dania

Przyprawa w płynie Maggi