Powrót do Kulipedii »

Jak zrobić polewę czekoladową?

Odpowiedź

do góry
W naszej kuchni domową polewę czekoladową możemy przygotować na dwa sposoby: z kakao (najlepiej wysokiej jakości, przeznaczonego do wypieków, nie do przyrządzenia napojów kakaowych!), masła (prawdziwego, które posiada 82% tłuszczu) i cukru (może być brązowy lub ksylitol jako zamiennik) bądź z gotowej czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej z minimum 80% zawartości kakao).

Przepis na polewę czekoladową do zrobienia w domu jest prosty, jedyny problem, jaki może się pojawić, to zachowanie odpowiedniej temperatury, dlatego warto posiadać specjalny termometr. Pamiętajmy: zbyt mocno podgrzana polewa rozwarstwi się na tłuszcz i kakao, jeżeli używamy wielu składników.

Przepis na domową polewę czekoladową z kakao i masła


3/4 kostki masła (150 g)

2/3 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli chcesz, aby polewa była słodsza)

3-4 łyżki ciemnego kakao

2-3 łyżki mleka (jeżeli używasz zwykłego cukru, a nie np. cukru pudru)

1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku (opcjonalnie)

W rondlu rozpuszczamy masło. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia, cały czas mieszając (jeżeli używamy zwykłego cukru dobrze jest dodać mleko - cukier łatwiej się rozpuści). Nie doprowadzamy czekolady do wrzenia! Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kakao do uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu polewa czekoladowa z kakao jest gotowa.


Jeśli chcemy, by nasza polewa była bardziej lśniąca i elastyczna (nie kruszyła się), wystarczy dodać do niej na koniec żelatynę.

Domowa polewa z czekolady


150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

50 g masła

2 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (garnek z czekoladą wkładamy do większego garnka z wrzącą wodą), zdejmujemy z ognia, dodajemy kremówkę, mieszamy. Po lekkim przestudzeniu polewa z czekolady mlecznej lub gorzkiej jest gotowa do użycia.

>>>>>Sprawdź przepisy na ciasta z polewą czekoladową!

Jak zrobić białą polewę czekoladową?


Domowa biała polewa czekoladowa jest banalnie prosta do przygotowania - wystarczy rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Idealnie nadaje się do robienia wzorków lub innych dekoracji na ciemnej czekoladzie.

Jak zrobić czekoladową polewę z fantazją?


Naszą domową polewę czekoladową (lub polewę z czekolady) możemy urozmaicać dodatkami na różne sposoby, aby delektować się rozmaitymi smakami czekoladowej słodyczy.

Jak zrobić czekoladową polewę cytrusową?


Wystarczą kilka kropli aromatu do ciast (pomarańczowego lub cytrynowego) bądź nieco otartej skórki z cytryny, pomarańczy bądź grejpfruta. Cytrusowy smak możemy pogłębić, dodając do gotowej polewy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z danego owocu. Polewa czekoladowa z cytrusową nutą idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami z kremem, drożdżową lub piaskową babką, murzynkiem oraz naleśnikami.

Jak zrobić czekoladową polewę miętową?


Z dodatkiem łyżeczki esencji miętowej lub łyżki likieru miętowego - idealna do brownies i czekoladowych muffinek oraz lodów

Jak przygotować wytrawną polewę czekoladową – z alkoholem?


Dodajemy łyżkę spirytusu albo dwie łyżki likieru (wiśniowego, pomarańczowego lub innego) - taka polewa jest doskonała do ciast kawowych, czekoladowych tortów z owocami, ciast makowych, orzechowych oraz lodów.

Jak przyrządzić mleczną polewę czekoladową?


Najlepiej przyrządzić ją z mlecznej czekolady lub z łagodnego kakao dla dzieci, z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki. Jest jaśniejsza, delikatniejsza w smaku, świetna do dekoracji wyrazistych ciast i ciasteczek z korzennymi przyprawami, wilgotnych ciast ponczowych oraz ciast i wafli przekładanych kwaskowym, owocowym nadzieniem. Aby polewa się nie kruszyła na miękkich ciastach, warto dodać do niej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.

Ostatnie oceny i komentarze

do góry

Dodaj ocenę i komentarz

nie wiedziałam, że można dodac żelatynę do polewy. Skorzystam z tej porady

Winairy531800
3 grudnia 2013
zgłoś do moderacji

i to jest właśnie przepis na polewę czekoladową - idealną ;) na pewna wykorzystam ją przy domowych wypiekach ;)

kasia8768
17 sierpnia 2013
zgłoś do moderacji
przeczytaj wszystkie komentarze (2)