1

2

Przepisy

Jak piec mięso?

4/5

Pieczenie jest bardzo zdrowym sposobem przygotowywania mięsa, ponieważ wykorzystuje głównie naturalny tłuszcz zawarty w mięsie. Pieczone dania mięsne są mniej kaloryczne w porównaniu od tych przyrządzanych z dodatkową porcją tłuszczu na patelni.


Mięso przeznaczone do pieczenia w jednym kawałku powinno mieć temperaturę pokojową i ważyć ponad kilogram, ponieważ w trakcie pieczenia mięsa kurczy się ono i odrobinę trudniej je pokroić na równe kawałki.

Czy do pieczonych mięs należy dodawać dodatkowy tłuszcz, np. olej czy oliwę z oliwek? Mięso tłuste należy piec bez dodatku tłuszczu. Chude - ze względu na małą zawartość naturalnego tłuszczu - można obłożyć plastrami chudego boczku lub posmarować delikatnie olejem, aby zapobiec nadmiernemu wyschnięciu. Oliwy z oliwek używamy najczęściej do przygotowywania marynat. Należy w nich odpowiednio wcześnie obtoczyć mięso i wstawić na przynajmniej dwie godziny do lodówki, aby przesiąkło smakiem i aromatem.

Pieczenie mięsa będzie łatwiejsze w specjalnych woreczkach lub rękawach, które nie tylko skracają czas pieczenia, ale pomagają zachować soczystość mięsa. Koniecznie sprawdź WINIARY POMYSŁ NA...soczyste dania z woreczka i nie daj się nudzie w kuchni!

Mięso zawsze wkładamy do piekarnika nagrzanego do odpowiedniej temperatury - nie wkładamy mięsa wcześniej, myśląc, że piekarnik przecież nagrzeje się w trakcie - może nam to zaburzyć czas pieczenia. W temperaturze 200 stopni Celsjusza białko ścina się natychmiast, a soki zostają w środku. Gdy mięso się zarumieni, temperaturę możemy obniżyć do 120-140 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia bardzo pomocny jest termometr do mięsa.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: