1

2

Przepisy

Jak przechowywać mięso?

4/5

Jak przechowywać mięso, by pozostało smaczne i zachowało swoje właściwości odżywcze? Świeże, nierozdrobnione mięso można po zawinięciu w folię do żywności przechowywać 1-2 dni w lodówce w temperaturze 7 st. Celsjusza. Mięso rozdrobnione (mielone, krojone) należy podawać w dniu zakupu. Mięso i drób po obróbce cieplnej można przechowywać w lodówce 2 -3 dni.



Zamrażać można zarówno mięso surowe, jak i gotowe dania lub półprodukty mięsne.

Surowe mięso po zamrożeniu może zyskać dodatkowe walory smakowe. Zawarte w tkankach mięsa płyny zastygają, a ścianki komórkowe stają się bardziej kruche. Poszczególne białka ulegają rozszczepieniu, dzięki czemu pojawiają się nowe substancje aromatyczne. Warto więc czasem mięso zamrozić, by przyrządzone z niego danie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie, było kruche i smaczne. Nie należy jednak zamrażać mięsa zbyt świeżego (zaraz po uboju), gdyż enzymy w nim zawarte wpływają na szybsze kwaszenie, a także powodują żółknięcie tłuszczu. Zamrażając mięso w całości należy pamiętać, by zawinąć je w folię. Mięso podzielone na plastry dobrze jest przełożyć nawoskowanym papierem, by łatwiej nam było później rozdzielić porcje. Jeżeli zamrażamy porcję mięsa przekraczającą 1 kg, ustawmy temperaturę zamrażarki na najniższą możliwą, żeby proces przebiegł jak najszybciej. Powolne zamrażanie nie jest najlepsze dla mięsa - włókna mięsa ulegną zniszczeniu i gdy będziemy je później rozmrażać, wycieknie z nich cały sok. Należy pamiętać, że raz rozmrożonego mięsa nie można zamrozić ponownie. W zamrażalniku trzymajmy mięso zawsze w osobnej przegródce lub szufladzie.

Możemy również zamrażać gotowe dania mięsne - każdy rodzaj wymaga jednak specjalnego sposobu postępowania.

  • Kotlety i sznycle wieprzowe zamrażamy zawinięte w folię. Smażymy na wpół rozmrożone na małym ogniu.
  • Kotlety mielone także zawijamy osobno w folię. Rozmrażamy w lodówce, smażymy całkowicie rozmrożone.
  • Pieczenie, gulasze i rolady zamrażamy razem z sosami.
  • Gotowane mięso zamrażamy w bulionie. Przedtem trzeba je schłodzić w lodówce i pokroić na plastry.
  • Kiełbasy przed zamrożeniem dobrze ugotować i osuszyć. Zamrożonej kiełbasy nie rozmrażamy w lodówce, lecz wkładamy ją (zawiniętą w woreczek) na 10 minut do zimnej wody.

Gotowe dania mięsne możemy przechowywać w zamrażarce około 3 miesiące.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: