Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia sezonowa grill 2025

Kuchnia sezonowa - wiosna

szparagi banner home

Szparagi

Sezon na szparagi trwa od kwietnia do czerwca.

Szparagi to jedne z tych wiosennych warzyw, na które wielu z nas tak bardzo czeka. Na straganach znajdziesz trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe.
Zobacz przepisy

Szparagowe inspiracje

Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

10 min Łatwy
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
Grillowe przepisy sezon

Przepisy na dania z grilla

Jeśli szukasz pomysłów na pyszne dania z grilla – nie przegap naszych inspiracji. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Zobacz przepisy na dania z grilla

Grillowe inspiracje

Karkówka marynowana w soku jabłkowym

Karkówka marynowana w soku jabłkowym

1 godz 26 min Łatwy
Grillowany mix sezonowych warzyw

Grillowany mix sezonowych warzyw

28 min Łatwy
Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

Greckie szaszłyki z mięsa mielonego

20 min Łatwy

Rzodkiewka

Sezon na rzodkiewkę trwa od marca do września.

Chrupiąca i lekko ostra w smaku rzodkiewka świetnie pasuje do wiosennych kanapek, sałatek i przekąsek. Rzodkiewki możesz też marynować lub kisić.
Zobacz przepisy

Pomysły na rzodkiewkę

Pasta jajeczna z rzodkiewką

Pasta jajeczna z rzodkiewką

17 min Łatwy
Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

1 godz 22 min Łatwy
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

22 min Łatwy

Botwinka

Sezon na botwinkę trwa od kwietnia do czerwca.

Młode liście botwinki mają delikatny, lekko słodki smak. Z tego wiosennego warzywa przygotujesz zupy, zarówno te na ciepło, jak i chłodniki, sałatki, tarty lub zapiekanki.
Zobacz przepisy

Pomysły na botwinkę

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

15 min Łatwy
Sałatka z botwinki z sezamem

Sałatka z botwinki z sezamem

20 min Łatwy
Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

41 min Średni

Rabarbar

Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca.

To warzywo o kwaskowatych łodygach, które świetnie sprawdzi się w deserach, wypiekach, kompotach i przetworach.
Zobacz przepisy

Dania i desery z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

1 godz 20 min Łatwy
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney

2 godz 50 min Łatwy
Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

53 min Średni

Młoda kapusta

Sezon na młodą kapustę trwa od maja do lipca.

Młoda kapusta jest delikatna w smaku, a jej liście nie wymagają długiego gotowania czy pieczenia. Wiosenną kapustę możesz też jeść na surowo jako składnik sałatek.
Zobacz przepisy

Pomysły na młodą kapustę

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

37 min Średni
Kapusta faszerowana (w całej główce)

Kapusta faszerowana (w całej główce)

1 godz 56 min Łatwy
Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

46 min Łatwy

Sałata

Sezon na sałatę trwa maja do września.

Sałata to jedno z najpopularniejszych warzyw liściastych. Świeża, chrupiąca sałata doskonale nadaje się do sałatek, kanapek oraz jako dodatek do wiosennych potraw.
Zobacz przepisy

Pomysły na sałatę

Lekka sałatka z sosem winegret

Lekka sałatka z sosem winegret

22 min Łatwy
Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatka gyros z kurczakiem

21 min Łatwy
Sałatka z rukolą i pomidorami

Sałatka z rukolą i pomidorami

18 min Łatwy

Szczaw

Sezon na szczaw trwa od maja do lipca.

Świeży szczaw ma kwaskowaty, wyrazisty smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup, sałatek, sosów, a nawet do przetworów na zimę.
Zobacz przepisy

Pomysły na szczaw

Zupa szczawiowa z warzywami na wędzonych żeberkach

Zupa szczawiowa z warzywami na wędzonych żeberkach

1 godz 5 min Łatwy
Szczaw na zimę w słoiczkach

Szczaw na zimę w słoiczkach

24 min Łatwy
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

1 godz 27 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

31 min Łatwy

Kalarepa

Sezon na kalarepkę trwa od maja do września.

Kalarepka to pyszne, wiosenne warzywo, które ma wiele zastosowań w kuchni. Kalarepę możesz chrupać na surowo, a także gotować, piec, smażyć lub dusić.
Zobacz przepisy

Przepisy z kalarepą

Wiosenna zupa z kalarepy

Wiosenna zupa z kalarepy

1 godz Łatwy
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

22 min Łatwy
Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

3 godz 15 min Łatwy

Kalafior

Sezon na kalafior trwa od maja do października.

Kalafior to pyszne i bardzo uniwersalne warzywo, z którego przygotujesz zupy, surówki, curry, wegetariańskie gulasze, zapiekanki, a nawet puree.
Zobacz przepisy

Kalafiorowe inspiracje

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

1 godz 20 min Łatwy
Zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa jarzynowa z młodych warzyw

1 godz Łatwy
Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

55 min Łatwy
Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

22 min Łatwy

Szpinak

Sezon na szpinak trwa od maja do października.

Jeśli do tego pory szpinak źle Ci się kojarzył, sprawdź nasze przepisy na sałatki, zupy, koktajle i przekąski. Odczaruj z nami szpinak i włącz go do swojej diety.
Zobacz przepisy

Pomysły na szpinak

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

56 min Łatwy
Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

Zielone kluski śląskie ze szpinakiem

30 min Łatwy
Sałatka z kaszą jaglaną i świeżym szpinakiem

Sałatka z kaszą jaglaną i świeżym szpinakiem

35 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i łososiem

31 min Łatwy
wielkanoc banner maly kuchnia sezonowa

Wielkanoc

Wielkanoc nie może obyć się bez wyjątkowych, świątecznych dań, które co roku powracają na stół, ciesząc domowników oraz gości.
Zobacz przepisy

Wielkanocne inspiracje

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

29 min Łatwy
Jajka faszerowane groszkiem

Jajka faszerowane groszkiem

30 min Łatwy
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

35 min Łatwy

Wiosenne porady

jak gotować szparagi
Jak gotować szparagi?
botwinka WINIARY
5 sposobów na botwinkę – botwinka nigdy się nie nudzi!
zupa z brokuła
Jak ugotować brokuły?
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?

Wielkanocne porady

jajko na miękko
Jak długo gotować jajko?
Zakwas wielkanocny bez tajemnic – jak go przyrządzić i przechowywać? | Winiary
Zakwas wielkanocny bez tajemnic – jak go przyrządzić i przechowywać?
Jak zrobić smaczny domowy chrzan? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić smaczny domowy chrzan?
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu