14 idealnych mięs na pierwszy i drugi dzień Świąt

Po sytej kolacji wigilijnej przychodzi pierwszy i drugi dzień Świąt, które również warto uczcić pysznym jedzeniem w gronie najbliższych. A że kuchnia polska pełna jest soczystych i aromatycznych dań, bez trudu zebraliśmy 14 najlepszych przepisów na świąteczne mięsa i pasztety!

1. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Wspaniały zapach i soczystość kurczaka faszerowanego kaszą sprawią, że trudno będzie oderwać się Twoim bliskim od stołu. Kremowy Sos pieczeniowy Jasny dodatkowo zachwyci najmłodszych domowników, bo jak wiadomo, sos czyni cuda! Podaj to danie w Święta, a przekonasz się, jak szybko zniknie ze stołu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą
2. Rolada z boczku

Rolada owinięta w boczku z suszonymi śliwkami to smak Świąt. Danie jest nie tylko pyszne – soczyste mięso z dodatkiem kremowego Sosu pieczeniowego Ciemnego, ale także pięknie wygląda na świątecznym stole. Przygotuj roladę udekorowaną ziołami i podaj ją w całości bliskim. Pokrój dopiero przed podaniem, aby zaskoczyć ich nadzieniem z śliwkami. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Rolada z boczku
3. Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęsina wraca na polskie stoły w wielkim stylu. Dlatego w te Święta wypróbuj przepis na pieczoną gęś nadziewaną jabłkami i gruszkami, które dodadzą temu delikatnemu i zdrowemu mięsu jeszcze więcej soczystości i słodyczy. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem
4. Pasztet świąteczny

Pasztety zwykle kojarzą się z Wielkanocą, ale i na Boże Narodzenie warto przygotować ten smakołyk z indyka i boczku. Pasztet świąteczny nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło jako element dania głównego, jak i na zimno – jako prosta i pyszna przekąska. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Pasztet świąteczny
5. Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi, rozmarynem i skórką cytryny

Przepis na roladę z piersi indyka sprawi, że zrozumiesz co to znaczy uczta dla zmysłów! Obłędny aromat rozmarynu i czosnku mieszają się w niej z wyrazistym smakiem orzechów laskowych, a soczystości mięsa pilnuje otoczka z delikatnej szynki parmeńskiej. Palce lizać! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi, rozmarynem i skórką cytryny
6. Pieczeń świąteczna

Pieczeń świąteczna to coś dla prawdziwych miłośników smakowitych mięs! Rolada ze schabu ciasno owijającego mielone mięso z żółtym serem i dużą ilością natki pietruszki jest aromatyczna, soczysta i po prostu pyszna. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Pieczeń świąteczna
7. Roladki z indyka faszerowane

A może szukasz pomysłu na delikatną mięsną przystawkę? Dobrym pomysłem będą roladki z indyka, faszerowane prażonym słonecznikiem i porem, a następnie podsmażone na rumiany kolor. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Roladki z indyka faszerowane
8. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

W tym przepisie na pieczoną szynkę jest wszystko, czym mogą pachnieć udane Święta – imbir, anyż, mandarynki i goździki. A całość składa się na wyjątkowo świąteczne danie z szybki, które kusi soczystością i bogactwem aromatów. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach
9. Schab ze śliwkami w sosie winnym

Przepis na schab ze śliwkami powinien znaleźć się w każdym domu, w którym bywają goście, bo niewiele jest tak klasycznych i eleganckich dań jak to. Połączenie czerwonego wina, mięsa i suszonych śliwek jest tak genialne w swojej prostocie, że nikt mu się nie oprze. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Schab ze śliwkami w sosie winnym
10. Terrina – kacza pierś i karkówka wieprzowa z pistacjami praz brandy

Terrina to rodzaj francuskiego pasztetu, który dosłownie rozpływa się w ustach. Sekretem jej soczystości jest połączenie wielu rodzajów mięs i przypraw, a także wyjątkowy sposób pieczenia – w kąpieli wodnej przez blisko dwie godziny, co pozwala terrinie uwolnić wszystkie najlepsze smaki i aromaty. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10. Terrina – kacza pierś i karkówka wieprzowa z pistacjami praz brandy
11. Prosty pieczony boczek

Pieczony boczek sprawdzi się podsmażony na ciepło jako danie główne, ale też i na zimno, jako wędlina na kanapki. A że jego przygotowanie jest wyjątkowo proste, to nie ma na co czekać! Wypróbuj przepis na pieczony boczek już dziś. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

11. Prosty pieczony boczek
12. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem

Polędwiczki wieprzowe to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny obiad – także od święta. Szczególnie jeśli przygotujesz je z suszonymi morelami i grzybami, które udusisz razem z mięsem w winno-grzybowym sosie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

12. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem
13. Pieczona szynka wieprzowa marynowana

Majonez nadaje się nie tylko do sałatek – może też być elementem pysznej, świątecznej marynaty! Wystarczy, że natrzesz mięso z szynki mieszanką majonezu, marmolady pomarańczowej, czosnku i chrzanu, a kolejnego dnia upieczesz, żeby cieszyć się soczystym mięsem o niespotykanym smaku i aromacie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

13. Pieczona szynka wieprzowa marynowana
14. Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z morelami idealnie sprawdzi się jako świąteczne danie podawane na ciepło wraz z Sosem pieczeniowym delikatnym WINIARY. Jeśli lubisz smak mięs na zimno, to faszerowany indyk zasmakuje Ci również w takiej wersji – z odrobiną dżemu z kwaskowatej żurawiny i ze świąteczną sałatką. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

14. Pierś z indyka w boczku z morelami