10 przepisów, które urozmaicą wypoczynek na feriach!

Ferie zimowe można spędzać w górach, uprawiając sporty zimowe lub nadrabiając zaległości czytelnicze i filmowe we własnym domu. Jeśli brakuje Ci zimowych wyzwań, zapraszamy do kuchni – tutaj też możesz poszaleć! Przygotowaliśmy zestaw wyśmienitych przepisów, na które zazwyczaj brakuje czasu. Podejmij wyzwanie i wybierz swoje ulubione danie na zimowy wypoczynek!

1 Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy to przepis na sycący mięsny pasztet. Na co dzień możesz nie mieć czasu na jego przygotowanie, zatem ferie będą doskonałym czasem, aby podjąć wyzwanie i przyrządzić ten smakołyk! Wyjątkowy aromat mięs wzmocnisz dzięki dodaniu Rosołu drobiowego WINIARY. Terrina z tego przepisu jest tak smaczna, że palce lizać! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1 Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy
2. Potrawka z królika na sposób francuski

Pozostając jeszcze przez chwilę w kręgu specjałów kuchni francuskiej, proponujemy przygotowanie wykwintnej potrawki z królika na sposób francuski. Przyrządzenie mięsa z królika wymaga więcej czasu niż w przypadku przygotowania potraw z drobiu czy wieprzowiny. Zatem potrawka z królika, gotowana na Rosole drobiowym WINIARY idealnie wpisuje się w listę pysznych przepisów, które można ze spokojem przygotować podczas ferii zimowych. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Potrawka z królika na sposób francuski
3. Lasagne z sosem bolońskim

Przenieśmy się myślami do Włoch i sprawdźmy, czy jest tu włoskie danie, które jest pyszne, ale zdecydowanie zbyt rzadko gości na naszym stole? U nas takim daniem na pewno jest lasagne! Ta popularna włoska potrawa ze specjalnego makaronu i Sosu Bolońskiego WINIARY jest smakowita i bardzo sycąca. Wpisujemy ją zatem do naszego TOP 3 pysznych dań na ferie! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Lasagne z sosem bolońskim
4. Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej

Marynowane mięsa, mięsne pieczenie są bardzo smaczne i soczyste. Ich przygotowanie zajmuje zazwyczaj odrobinę więcej czasu, ale ten wysiłek na pewno się opłaca! Ferie niech będą idealną okazją do przygotowania delikatnego schabu marynowanego w musztardzie francuskiej. Pamiętaj, aby przed pieczeniem dobrze zamarynować schab. Użyj w tym celu rozkruszonej Kostki Mięsnej WINIARY i majeranku. Upieczony schab serwuj z pieczonymi warzywami. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Delikatny schab marynowany w musztardzie francuskiej
5. Klasyczna szakszuka z sosem włoskim Winiary

Klasyczna szakszuka z sosem włoskim WINIARY to przepis, który warto wypróbować podczas feryjnej przerwy. Szakszukę możesz serwować na śniadanie lub jako danie obiadowe. Sos Boloński WINIARY sprawdzi się jako idealna baza do tej potrawy. Jeśli zrobisz ją raz, przekonasz się, że wcale nie jest taka skomplikowana w przyrządzeniu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Klasyczna szakszuka z sosem włoskim Winiary
6. Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

Niektórzy twierdzą, że miesiąc bez placków ziemniaczanych, to miesiąc stracony. My przychylamy się do stwierdzenia, że placków ziemniaczanych nigdy dość, dlatego proponujemy przygotowanie pysznych placków ziemniaczanych z kurczakiem i z pieczarkami jako kolejne feryjne wyzwanie! Zawczasu przygotuj pyszny sos WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka z pieczarkami i szlifuj mistrzowskie smażenie placków ziemniaczanych z minimalną ilością tłuszczu! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami
7. Gulasz paprykowy

Przygotowanie gulaszu paprykowego jest chyba najłatwiejszym kuchennym zadaniem, które przygotowaliśmy dla Was podczas tego feryjnego wyzwania! Podpowiadamy również, aby skorzystać z WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, ponieważ to dodatkowo ułatwi kulinarne zadanie! Zatem do dzieła! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Gulasz paprykowy
8. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana wymagają poświęcenia jej więcej uwagi i czasu niż przygotowanie ziemniaków w mundurkach. Oczywiście, w naszym feryjnym wyzwaniu pomyśleliśmy również o zapiekankach. Czy zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym nie brzmi smakowicie? Oj tak! Spróbuj upiec to danie i skorzystaj z naszej praktycznej rady: przygotuj WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, a wszystko powinno pójść o wiele łatwiej. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
9. Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym

Z mięsnych dań, które możemy potraktować jako feryjne wyzwanie została nam jeszcze do przygotowania apetyczna karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym. To danie potrzebuje naprawdę sporo czasu i cierpliwości, ale efekt jest taki, że upieczone mięso wprost rozpływa się w ustach! Dla wydobycia całej aksamitności z tego dania, zrób Sos pieczeniowy ciemny WINIARY, a całość podawaj z ziemniakami w ulubionej formie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Karkówka z gorczycą i sosem pieczeniowym
10. Pizza farmerska

To nasza wisienka na torcie, czyli na tych feriach przygotuj pyszną pizzę farmerską! Takie wyzwanie to smaczna przyjemność, prawda? Największą trudnością będzie tutaj przygotowanie idealnego ciasta na pizzę, ale mamy nadzieje, że z naszym przepisem uda się wspaniale. Jak każda pizza, i ta nie obejdzie się bez ketchupu. Polecamy Ketchup Chili Ostry WINIARY, który nada pizzy wyrazistego smaku. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10. Pizza farmerska