10 sposobów na wigilijne zupy

Wedle tradycji wigilijną kolację należy zacząć od zupy. W jednych domach króluje barszcz z uszkami, a w innych nie może zabraknąć grzybowej. Która z nich w tym roku zagości na Twoim stole?
Wybierz swoją ulubioną odsłonę barszczu lub grzybowej z naszej listy!

1. Klasyczny barszcz czerwony z uszkami

Pachnący grzybami tradycyjny barszcz o pięknym, głębokim kolorze, pełen domowej roboty uszek – dla wielu z nas tak właśnie smakują Święta. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Klasyczny barszcz czerwony z uszkami
2. Barszcz z kluskami makowymi

Nie wyobrażasz sobie wigilijnego stołu bez barszczu? Sprawdź, jak znakomicie smakuje barszcz z kluskami makowymi. To połączenie dwóch tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim świątecznym gościom. Wytrawność barszczu i słodycz makowych klusek stworzą pyszny smakowy kontrast, a aromat dania jeszcze bardziej podkreśli świąteczną atmosferę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Barszcz z kluskami makowymi
3. Klasyczna zupa grzybowa

Jeśli w Twoim domu zawsze królowała grzybowa, nie może jej zabraknąć i w tym roku. Wspaniały aromat grzybów przyciągnie Twoich gości do kuchni jeszcze przed pierwszą gwiazdką! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Klasyczna zupa grzybowa
4. Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką bez mięsa to gęsta i syta zupa, która zaspokoi każdy głód. Grillowane puree z ziemniaków, które przykrywa pełną grzybowych plasterków zupę, z pewnością posmakuje wszystkim zgromadzonym wokół wigilijnego stołu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką
5. Żurek z wędzoną rybą

Przekonaj się, jak łatwo jest urozmaicić tradycyjne danie za pomocą jednego składnika. Plastry wędzonego łososia sprawią, że na nowo odkryjesz doskonale znany Ci smak i dzięki temu wzbudzisz podziw w trakcie smakowania świątecznych potraw. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Żurek z wędzoną rybą
6. Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Świąteczna zupa grzybowa łączy się z klasyczną francuską zupą cebulową. Zachwycić Twoich wigilijnych gości! Wypróbuj nasz przepis i poczuj smak Świąt w eleganckiej formie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego
7. Barszcz czerwony z pasztecikami

Masz ochotę przełamać świąteczną rutynę, ale nie rezygnować z tradycji? W tym roku zamiast uszek do barszczu podaj własnoręcznie przygotowane paszteciki! Idealnie sprawdzą się także na Sylwestra. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Barszcz czerwony z pasztecikami
8. Barszcz z fasolą i ziemniakami

Ten barszcz zachwyca swoją lekkością i pożywnością, a miękkie warzywa sprawią, że zupa posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przyprawy, takie jak czosnek czy majeranek, dodadzą jej aromatu, który jeszcze bardziej pobudzi apetyt. To rewelacyjna świąteczna propozycja, która spowoduje uśmiech na twarzach najbliższych. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Barszcz z fasolą i ziemniakami
9. Barszcz czerwony z kiszoną kapustą

Co się stanie, jeśli tradycyjne wigilijne składniki połączysz w nowoczesnym stylu? Twoi bliscy na pewno docenią taką świąteczną kreatywność i poproszą o dokładkę! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Barszcz czerwony z kiszoną kapustą
10. Barszcz czerwony z krewetkami i imbirem

Daj ponieść się fantazji i na świąteczną kolację przygotuj coś zupełnie niespodziewanego! Klasyczny barszcz z dodatkiem imbiru i papryczki chili podawany z krewetkami odświeży wigilijną tradycję. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10. Barszcz czerwony z krewetkami i imbirem