Aromatyczne grzyby w 8 pysznych i niebanalnych odsłonach

Grzyby są składnikiem, który sprawdzi się w potrawach każdego rodzaju. Wspaniale podkreślają smak aromatycznych zup, dodają smaku farszowi na pierogi, a także są niezastąpionym dodatkiem w tartach, sosach, plackach czy gołąbkach. Sprawdź przepisy na niebanalne potrawy z grzybami i korzystaj z ich leśnego aromatu, póki grzybowy sezon trwa!

1.Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą

Aby przygotować wyśmienite kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą potrzebujesz dobrej jakości produktów i sprawdzonego przepisu na gremolatę! Kaszotto Borowikowe przygotuj według przepisu i dodaj do niego duszoną pierś kurczaka z wolnego wybiegu. Danie podawaj z gremolatą zrobioną ze świeżej natki pietruszki, skórki z cytryny, czosnku i oliwy z oliwek. Na wierzch kaszotta zetrzyj grube kawałki sera grana padano i gotowe! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1.Kaszotto borowikowe z piersią z kurczaka i gremolatą
2. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

Czy wiesz, że flaczki możesz przygotować również w pysznej wersji bezmięsnej? Zamiast mięsnych składników wykorzystaj aromatyczne suszone podgrzybki, boczniaki i sprawdź, jak łatwo przygotujesz nasze danie – flaczki z suszonych grzybów i boczniaków! Wspaniały smak grzybów spotęguje Bulion grzybowy z borowikami WINIARY dodany do flaczków w czasie gotowania. Flaczki podawaj z kromką świeżego chleba. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków
3. Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami

Podczas sezonu grzybowego na stole królują różnego rodzaju zupy – gęste, kremowe, zabielane, z jednym rodzajem grzybów lub z kilkoma. Nas zachwycił przepis na prostą i smaczną zupę borowikową z kaszą gryczaną i grzybami. Przygotujesz ją na bazie Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY. Dodaj do niej sycącą kaszę gryczaną, a wierzch dekoruj tymiankiem, natką pietruszki i pokruszonym serem typu feta. Taka zupa rozgrzeje i z pewnością poprawi humor podczas jesiennej słoty. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Borowikowa z kaszą gryczaną i grzybami
4. Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Pyszna zupa grzybowa borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką to pomysł na jesienne chłody i słotę. Dodaj do niej wybrany rodzaj grzybów – mogą to być pieczarki, borowiki lub podgrzybki. W sezonie jesiennym proponujemy świeże grzyby leśne, aby nacieszyć się ich wyjątkowym aromatem! Rozgrzewająca i sycąca zupa przygotowana na bazie Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY jest pyszna i pięknie prezentuje się na talerzu dzięki ziemniaczanej pierzynce. Smacznego! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką
5. Jesienna zupa grzybowa

Skoro jesteśmy przy zupach, to nie może zabraknąć tu pysznej jesiennej zupy grzybowej! Przygotujesz ją ze swoich ulubionych grzybów leśnych: mogą to być borowiki, podgrzybki lub prawdziwki. Kapelusze krój na dosyć grube plastry – wtedy oddadzą swój aromat, nie tracąc przy tym pięknego kształtu. Zupa grzybowa Nasza Specjalność WINIARY wspaniale połączy leśny aromat grzybów i lekko słodkawy smak kapusty. Jeśli lubisz pikantne dania, to przy tej potrawie nie żałuj pieprzu do doprawienia – będzie pyszna! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ!

5. Jesienna zupa grzybowa
6. Gołąbki z grzybami

Kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się pysznymi gołąbkami przyrządzanymi przez nasze mamy i babcie? Ten wspaniały smak dzieciństwa możemy odtworzyć dzięki niezawodnym przepisom. Jeden z nich, na gołąbki z grzybami, jest wariacją właśnie na temat klasycznych gołąbków. W naszej wersji bezapelacyjnie dominują akcenty grzybowe. Oprócz grzybów leśnych i pieczarek w farszu, leśnego aromatu grzybów dodaje również esencjonalny Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ!

6. Gołąbki z grzybami
7. Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z grzybami na świątecznym stole wszyscy znamy bardzo dobrze. Warto jednak poznać coś nowego i spróbować niecodziennych pierogów z kaszą i grzybami. Farsz na te pierogi jest pełen smaków, gdyż grzyby suszone łączą się w nim z aromatyczną cebulą i sycącą kaszą jęczmienną. Grzyby w tym daniu nabierają podwójnej mocy, ponieważ gotowane są w wywarze z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY. Aby ucieszyć nie tylko żołądek, ale również oczy, każdą porcję pierogów podawaj posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Pierogi z kaszą i grzybami
8. Grzyby marynowane

Warto zawczasu przygotować kilka słoików z grzybami marynowanymi, aby zimą mieć pod ręką te leśne, aromatyczne skarby. Sam proces marynowania nie jest skomplikowany, a z naszym przepisem poradzi sobie każdy, nawet niewprawiony w marynowaniu kucharz! Marynowane grzyby możesz podawać z różnymi rodzajami mięs, roladami warzywnymi, sałatkami majonezowymi lub jako zakąskę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Grzyby marynowane