10 sposobów na świątecznego śledzia

Śledzie są tak nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni polskiej, że zasługują na osobną wzmiankę w przepisach świątecznych.
Zebraliśmy najlepsze przepisy na śledzie, które możesz podać na wigilijnym stole i chcemy się nimi z Wami podzielić! Który wybierzesz?

1. Tatar ze śledzi

Przepis na tatara ze śledzi to nie tylko pyszna połączenie marynowanych grzybków, ogórków konserwowych i ryby, ale też ozdoba talerza w kształcie pięknej, świątecznej gwiazdki. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Tatar ze śledzi
2. Śledź korzenny

Śledzie w przyprawach korzennych najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed Wigilią, aby zdążyły nabrać jak najwięcej aromatu. W tym właśnie tkwi sekret ich popularności na polskich stołach – w intensywnym smaku i zapachu goździków, cynamonu, anyżu i kardamonu. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Śledź korzenny
3. Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Ta prosta sałatka ze śledzi, gotowanych ziemniaków, buraczków i ogórków, nabiera zupełnie nowego wyrazu, jeśli podasz ją ułożoną warstwowo w małym słoiczku lub przezroczystej miseczce, a całość zwieńczysz pierzynką z tartego żółtego sera. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Śledzie pod pierzynką z buraczkami
4. Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Klasyczne śledzie w śmietanie goszczą w każdym polskim domu. Dlatego na te święta warto dodać im trochę wyjątkowości – odmieni je dodatek tartego jabłka i odrobina gęstego majonezu! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Śledzie w śmietanie z jabłkiem
5. Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym to propozycja, która powinna znaleźć się na świątecznym stole. Wyjątkowa, odświętna forma podania wzbogacona Majonezem Dekoracyjnym sprawi, że zarówno wygląd, jak i smak zachwyci wszystkich domowników. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Śledzie w sosie musztardowym
6. Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

A gdyby tak nadać śledziom lekko orientalnego posmaku? Można to zrobić marynując je w smażonej cebulce z dodatkiem imbiru i kurkumy, ale zachowując swojski posmak dzięki żurawinie i odrobinie Maggi. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Śledź marynowany z żurawiną i imbirem
7. Śledź w śmietanie z ogórkiem

Śledzie w śmietanie z cebulką i ogórkiem konserwowym równie łatwo się robi, co zjada. To klasyczne połączenie smakuje każdemu i dlatego powinno znaleźć się na Twoim świątecznym stole! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Śledź w śmietanie z ogórkiem
8. Śledzie po kaszubsku

Przepis na śledzie po kaszubsku w formie koreczków, to pyszny pomysł na przekąskę lub przystawkę, nawet jeśli mieszkasz z daleka od Kaszub. To połączenie marynowanych filetów śledziowych i moczonych w winie rodzynek sprawdzi się na każdym wigilijnym stole. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Śledzie po kaszubsku
9. Śledzie z warzywami

Z połączenia duszonej marchewki, cebuli i koncentratu pomidorowego możesz stworzyć pyszny dodatek do filetów śledziowych. I nie musisz się nim zbyt wiele zajmować – wystarczy, że rybę zalejesz sosem i wstawisz do lodówki. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Śledzie z warzywami
10. Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Śledź to jedna z często spotykanych ryb na bożonarodzeniowym stole – podawane pod pierzynką z buraczkami, marynowane z żurawiną, łączone ze śmietaną i ogórkami. A wśród nich - lekko zrumienione na patelni kotleciki ze śledzia z Sosem Koperkowym WINIARY. Z myślą o kolacji wigilijnej zaproponuj tę propozycję swoim najbliższym. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10. Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym