9 tradycyjnych potraw wielkanocnych w nowoczesnej odsłonie

Wydaje Ci się, że w świątecznym menu nie ma miejsca na innowacje i eksperymenty? Nic bardziej mylnego! Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw 7 przepisów wielkanocnych, które na pozór tradycyjne lub zupełnie nienawiązujące do nadchodzących świąt, staną się absolutną atrakcją na świątecznym stole. Jeśli sądziłaś, że zwykły kurczak nie może być wielkanocną potrawą – udowodnimy Ci, że tkwiłaś w błędzie!

1. Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Wielkanoc to czas, w którym nie może zabraknąć potraw z jajek i kiełbasy. Kto jednak powiedział, że przepisy z tradycyjnymi produktami mają być nudne i sztampowe? W te święta proponujemy ci spróbować pieczeni z białej kiełbasy z jajkiem w cieście. Jesteśmy pewni, że dzięki temu przepisowi zyskasz aprobatę wszystkich tych, którzy cenią sobie niekonwencjonalne podejście do tradycji. Możesz je podawać na ciepło i na zimno, dlatego sprawdzi się także jako zimna przekąska. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście
2. Rolada z boczku

Rolada z boczku to kolejna potrawa, która idealnie wpisuje się w łączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do świątecznych potraw. Rolada wzbogacona suszonymi śliwkami, Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami z pewnością zawładnie podniebieniem niejednego świątecznego entuzjasty mięsnych i oryginalnych potraw. Możesz ją podawać do obiadu lub jako zamiennik wędliny. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Rolada z boczku
3. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą to doskonały pomysł na świąteczny obiad! Zasmakuje szczególnie tym, którzy lubią łączyć tradycyjne smaki z nieoczywistymi dodatkami. Kasza jęczmienna w połączeniu z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY sprawi, że z pozoru mało świąteczne danie nabierze nowego charakteru i stanie się smacznym, świątecznym obiadem! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą
4. Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny pasztet, który podbije serca wszystkich Twoich świątecznych gości – zrób pasztet z kurczaka w kruchym cieście. Będzie idealnym zamiennikiem tradycyjnego przepisu tej potrawy. Smakowity farsz zrobiony z kurczaka ugotowanego w esencjonalnym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY z pewnością pokochają nawet najbardziej zagorzali entuzjaści tradycji. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Pasztet z kurczaka w kruchym cieście
5. Pierś z indyka w boczku z morelami

Pierś z indyka w boczku z nadzieniem z moreli, orzechów i suszonej żurawiny, to idealna potrawa na wielkanocny obiad w nowoczesnej odsłonie. Pieczeń możesz podawać z sosem przygotowanym z Sosu pieczeniowego jasnego WINIARY oraz gałązek tymianku. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Pierś z indyka w boczku z morelami
6. Jajka faszerowane wiosennie

Jajka faszerowane wiosennie to smaczna i pięknie wyglądająca przystawka, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Pyszny farsz z żółtek, ogórka, rzodkiewek i szczypiorku dopełnia Majonez Dekoracyjny WINIARY . Dzięki niemu farsz nabiera niepowtarzalnego i kremowego charakteru, który sprawi, że świąteczne menu tegorocznych świąt z pewnością długo pozostanie w pamięci wszystkich Twoich gości. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Jajka faszerowane wiosennie
7. Barszcz biały z jajkami w bekonie

Barszcz biały to niekwestionowana klasyka Wielkanocy. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez niego tych świąt! Czy jednak da się stworzyć zupę, która będzie jednocześnie tradycyjna i nowoczesna? Otóż tak! Barszcz biały z jajkami w bekonie jest idealnym rozwiązaniem! Barszcze przygotuj na bazie Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY Jajka w bekonie zapieczone w foremkach do muffinów będą nie tylko ciekawym wizualnie dodatkiem, ale też przede wszystkim smacznym i oryginalnym uzupełnieniem tradycyjnej zupy. Takie połączenie z pewnością zachwyci wszystkich Twoich świątecznych gości! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Barszcz biały z jajkami w bekonie
8. Tarta z czekoladowym kremem

Święta oczywiście nie mogą obyć się bez deserów i słodyczy! Przepis na pyszną tartę z czekoladowym kremem z pewnością zachwyci każdego miłośnika świątecznych łakoci. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez wiśniowe nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu do ciast i kremów WINIARY – wszystko w tej tarcie jest absolutnie pyszne! Wielkanocnego klimatu z pewnością dodadzą jej świąteczne dekoracje z czekolady! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Tarta z czekoladowym kremem
9. Karpatka

Na koniec naszych świątecznych propozycji mamy dla Ciebie karpatkę z masą budyniową z Budyniu o smaku śmietankowym WINIARYY oraz toffi. Do dekoracji karpatki wykorzystaj orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, nadając jej odświętny charakter. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Karpatka