Barszcz czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?

Wielkanoc to zdecydowanie czas żurków i barszczy. Te dwie tradycyjne zupy różnią się rodzajem mąki użytej do ich przygotowania. Żurek powstaje na bazie mąki żytniej, barszcz biały zaś – pszennej. Barszcz jest nieco delikatniejszy, za to żurek ma bardziej wyrazisty charakter.

Poniżej zebraliśmy zbiór przepisów na tradycyjne zupy, których oczywiście nie może zabraknąć w tym czasie wielkanocnym na Waszych stołach. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy też kilka przepisów, którymi warto urozmaicić tradycyjne, świąteczne menu.

1. Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

Nazwa brzmi dość tajemniczo, ale kryje się pod nią sycący żurek, przygotowany na bazie Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY z nietypowym dodatkiem. Okularki to klopsiki uformowane z kiełbasy i ciasta francuskiego, nadziane na patyczki do szaszłyków i upieczone w piekarniku. Zapewne będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego żurku, więc wypróbuj je koniecznie! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście
2. Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Kolejną propozycją na urozmaicenie świątecznego menu są szwedzkie ziemniaki hasselback, które idealnie pasują do Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY. Ta propozycja pozwoli Ci nieco odetchnąć od typowych i wszystkim dobrze znanych żurków. Ziemniaki natarte aromatycznymi przyprawami i masłem, upieczone w piekarniku, będą smacznym, świątecznym dodatkiem, który oprócz niekwestionowanych walorów smakowych będzie zachwycać również pięknym wyglądem na świątecznym stole. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback
3. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką

Przechodząc już do głównego tematu, naszą pierwszą wielkanocną propozycją jest barszcz biały z pieczonymi warzywami. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY w połączeniu z grzybami i bukietem warzyw takimi jak: pietruszka, marchew, ziemniaki, seler i cebula w aromatycznej marynacie przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom tradycyjnych, ale i prostych w przygotowaniu przepisów! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3.	Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką
4. Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Kolejnym świątecznym barszczem, który powinien pojawić się na świątecznym stole, jest barszcz biały z jajkiem po szkocku. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY połączony z mięsem i cebulką oraz kwaśną śmietaną to propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, sycące potrawy. Temu przepisowi sytości dodaje też jajko po szkocku
To przepis, który zaspokoi podniebienie nawet największych łasuchów! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Barszcz biały z jajkiem po szkocku
5. Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem

Poza barszczem inną tradycyjną zupą, którą warto przygotować na Wielkanoc, jest oczywiście żurek. Naszą pierwszą propozycją tej zupy jest żurek z pieczoną kiełbasą, puree ziemniaczanym i pieczonym jabłkiem. Brzmi oryginalnie, ale zapewnimy, że jest to przepis wart wypróbowania. Żurek Nasza Specjalność WINIARY , kiełbasa w intensywnej marynacie z piwem i pieczonymi jabłkami oraz smakowitym puree to propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się łączyć tradycji z nieoczywistymi dodatkami. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5.	Żurek z pieczoną białą kiełbasą, musztardą francuską, piwem, miodem i puree ziemniaczanym oraz pieczonym jabłkiem
6. Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

Kolejną propozycją na wielkanocny żurek jest przepis z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem i kapustą. Żurek Nasza Specjalność WINIARY w połączeniu z aromatycznymi grzybami, smakowitym boczkiem, kapustą, intensywnymi przyprawami i oczywiście ziemniakami w formie zapiekanki, będzie doskonałym przepisem dla wszystkich, którzy cenią sobie sycące przepisy. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6.	Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem
7. Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem

Naszą ostatnią propozycją wielkanocnego żurku jest przepis z razową kiełbasą z dziczyzny i ciemnym pieczywem. Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY w połączeniu ze smakowitą kiełbasą z dziczyzny, przysmażoną cebulką i przyprawami to smakowita, aromatyczna i sycąca propozycja świąteczna. Całość dopełni pieczywo razowe, które przysmażone na patelni razem tymiankiem i czerwoną cebulką stanie się pysznym i oryginalnym daniem na świątecznym stole. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7.	Żurek razowy z kiełbasą z dziczyzny, zapiekany z ciemnym pieczywem, czerwoną karmelizowaną cebulą i oscypkiem
8. Barszcz biały z jajkami w bekonie

Barszcz biały można podawać z rożnymi dodatkami. Jeśli szukasz ciekawej propozycji podania, wypróbuj przepis na barszcz z jajkami w bekonie. Foremki wypełnione plastrami boczku i przepiórczymi jajkami będą smakowitą i pięknie wyglądającą na świątecznym stole przekąską idealną. A barszcz przygotuj z użyciem produktu Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY . Dzięki temu tak efektowne danie będzie gotowe bardzo szybko i smacznie! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8.	Barszcz biały z jajkami w bekonie
9. Świąteczny żurek w chlebie

A na koniec dla tych, którzy na Wielkanoc wybierają żurek, mamy coś specjalnego – żurek razowy w chlebie. Wygląda efektownie w chlebowych miseczkach, a smakuje obłędnie podany z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Żeby ułatwić sobie świąteczne gotowanie, użyj nowego Żurku razowego Jak u Mamy WINIARY z mąką z polskich zbóż i uprawianymi w Polsce majerankiem, cebulą i czosnkiem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Świąteczny żurek w chlebie