Na grzyby! 10 przepisów na obiad z grzybami leśnymi

Zbliża się jesień – na dworze zaczynają królować chłodniejsze temperatury, a na talerzach pojawiają się sezonowe pyszności. Cukinia, dynia, soczyste jabłka i oczywiście grzyby. Te ostatnie to prawdziwe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się jak zmienić dobrze znane ci już potrawy w prawdziwą, jesienną ucztę!

1. Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

Naszą pierwszą propozycję można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Grzyby z patelni w sosie śmietanowym to idealna propozycja szczególnie dla fanów niezobowiązujących dań. Dobrze sprawdzi się na przykład jako przystawka w trakcie spotkań z przyjaciółmi. Będą też doskonale pasować jako dodatek do wszystkich jesiennych zup, sosów i sałatek. W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu! Wystarczy, że udusisz grzyby na patelni, dodasz odrobinę cebuli, śmietany, rozmarynu oraz Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1.	Grzyby z patelni w sosie śmietanowym
2. Risotto z grzybami leśnymi

Kolejnym przepisem, który sprawdzi się doskonale na jesienne spotkania i przyjęcia, jest risotto z grzybami. Potrawa inspirowana kuchnią włoską, ale z wykorzystaniem rodzimych leśnych grzybów i Bulionu Warzywnego WINIARY idealnie sprawdzi się, kiedy będziesz chciał ugościć swoich znajomych prostym, smacznym, ale i sycącym daniem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2.	Risotto z grzybami leśnymi
3. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

Nieco bardziej czasochłonną, ale równie smaczną propozycją na tego typu okazje są flaczki z suszonych grzybów i boczniaków. Tym daniem zaskarbisz sobie sympatię szczególnie tych osób, które są na diecie wegetariańskiej. Odpowiednio przygotowane grzyby z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY będą idealnym dopełnieniem wszystkich towarzyskich rozmów w długie jesienne wieczory. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3.	Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków
4. Grzyby marynowane

Grzyby marynowane to co prawda bardziej dodatek niż samodzielna potrawa, ale je również umieszczamy w kategorii idealnych akompaniamentów na spotkania i imprezy. Możesz je podawać samodzielnie na talerzyku lub wykorzystać jako dodatek do mięs i sałatek. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a potrafią całkowicie odmienić nawet najbardziej banalną potrawę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4.	Grzyby marynowane
5. Jesienna zupa grzybowa

Zupy to idealny sposób na rozgrzewający posiłek na przykład po długim spacerze. Grzyby, których smak dodatkowo spotęgujesz Zupą grzybową Nasza Specjalność WINIARY , tworzą aromatyczną i rozgrzewającą całość, która uratuje niejeden chłodny wieczór. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5.	Jesienna zupa grzybowa
6. Grzybowa z suszonymi podgrzybkami

Jeśli kochasz rozgrzewające zupy grzybowe, sprawdź grzybową z suszonymi podgrzybkami, kaszą pęczak, octem balsamicznym i Bulionem grzybowym z borowikami WINIARY . Jej niesamowity warzywno-grzybowy smak sprawi, że żadna jesienna temperatura nie będzie ci straszna. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6.	Grzybowa z suszonymi podgrzybkami
7. Tarta z grzybami leśnymi

Dobrym pomysłem na jesienną kolację jest też tarta z grzybami leśnymi. Aromatyczne grzyby w połączeniu z tymiankiem i Ziarenkami Smaku WINIARY sprawią, że przepis na tartę będzie mieć szansę na stanie się ulubioną potrawą tego sezonu. Tarta ma jeszcze jedną zaletę – nie musisz jej jeść w domu przy stole. Planujesz jesienną wycieczkę? Tarta z grzybami leśnymi będzie idealnym prowiantem! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7.	 Tarta z grzybami leśnymi
8. Placki z grzybami

Placki z grzybami to jeden z tych przepisów, których musisz spróbować chociaż raz w trakcie sezonu na grzyby. Jest to smaczne i banalnie proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na wiele okazji. My szczególnie mocno polecamy zaserwować je na rodzinny obiad – będą smakować także najmłodszym członkom rodziny. Jako dodatek do placków sprawdzi się Sos tatarski WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8.	Placki z grzybami
9. Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

Kotlety z kaszy gryczanej to idealny pomysł na wyjątkowy obiad na przykład w środku tygodnia. Jeśli znudziły Ci się standardowe kotlety mielone czy schabowe i chciałabyś nieco urozmaicić menu – polecamy wypróbowanie przepisu na kotlety z kaszy gryczanej. Połączenie kaszy gryczanej, suszone grzyby i Sos Grzybowy WINIARY z pewnością sprawią, że zwykły obiad w środku tygodnia zostanie zapamiętany. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9.	Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą
10. Zupa borowikowa z klopsikami

Na koniec sprawdź zupę borowikową z klopsikami. Zrobisz ją przy pomocy Zupy Borowikowej Jak u Mamy WINIARY. To wersja zupy nie tylko dla spragnionych odrobiny ciepła, ale też dla tych, którzy chcieliby się przy okazji porządnie najeść. Sycące klopsiki nadają tej zupie podwójny status – po pierwsze: rozgrzewającego posiłku, po drugie: naprawdę sycącego dania, które bez wyrzutów sumienia możesz serwować jako pierwsze i drugie danie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10.	Zupa borowikowa z klopsikami