1

2

Przepisy

Na grzyby! 10 przepisów na obiad z grzybami leśnymi

Zbliża się jesień – na dworze zaczynają królować chłodniejsze temperatury, a na talerzach pojawiają się sezonowe pyszności. Cukinia, dynia, soczyste jabłka i oczywiście grzyby. Te ostatnie to prawdziwe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się jak zmienić dobrze znane ci już potrawy w prawdziwą, jesienną ucztę!

  • 1. Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    Naszą pierwszą propozycję można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Grzyby z patelni w sosie śmietanowym to idealna propozycja szczególnie dla fanów niezobowiązujących dań. Dobrze sprawdzi się na przykład jako przystawka w trakcie spotkań z przyjaciółmi. Będą też doskonale pasować jako dodatek do wszystkich jesiennych zup, sosów i sałatek. W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu! Wystarczy, że udusisz grzyby na patelni, dodasz odrobinę cebuli, śmietany, rozmarynu oraz Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    1.	Grzyby z patelni w sosie śmietanowym
  • 2. Risotto z grzybami leśnymi

    Kolejnym przepisem, który sprawdzi się doskonale na jesienne spotkania i przyjęcia, jest risotto z grzybami. Potrawa inspirowana kuchnią włoską, ale z wykorzystaniem rodzimych leśnych grzybów i Bulionu Warzywnego WINIARY idealnie sprawdzi się, kiedy będziesz chciał ugościć swoich znajomych prostym, smacznym, ale i sycącym daniem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    2.	Risotto z grzybami leśnymi
  • 3. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

    Nieco bardziej czasochłonną, ale równie smaczną propozycją na tego typu okazje są flaczki z suszonych grzybów i boczniaków. Tym daniem zaskarbisz sobie sympatię szczególnie tych osób, które są na diecie wegetariańskiej. Odpowiednio przygotowane grzyby z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY będą idealnym dopełnieniem wszystkich towarzyskich rozmów w długie jesienne wieczory. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    3.	Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków
  • 4. Grzyby marynowane

    Grzyby marynowane to co prawda bardziej dodatek niż samodzielna potrawa, ale je również umieszczamy w kategorii idealnych akompaniamentów na spotkania i imprezy. Możesz je podawać samodzielnie na talerzyku lub wykorzystać jako dodatek do mięs i sałatek. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a potrafią całkowicie odmienić nawet najbardziej banalną potrawę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    4.	Grzyby marynowane
  • 5. Jesienna zupa grzybowa

    Zupy to idealny sposób na rozgrzewający posiłek na przykład po długim spacerze. Grzyby, których smak dodatkowo spotęgujesz Zupą grzybową Nasza Specjalność WINIARY , tworzą aromatyczną i rozgrzewającą całość, która uratuje niejeden chłodny wieczór. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    5.	Jesienna zupa grzybowa
  • 6. Grzybowa z suszonymi podgrzybkami

    Jeśli kochasz rozgrzewające zupy grzybowe, sprawdź grzybową z suszonymi podgrzybkami, kaszą pęczak, octem balsamicznym i Bulionem grzybowym z borowikami WINIARY . Jej niesamowity warzywno-grzybowy smak sprawi, że żadna jesienna temperatura nie będzie ci straszna. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    6.	Grzybowa z suszonymi podgrzybkami
  • 7. Tarta z grzybami leśnymi

    Dobrym pomysłem na jesienną kolację jest też tarta z grzybami leśnymi. Aromatyczne grzyby w połączeniu z tymiankiem i Ziarenkami Smaku WINIARY sprawią, że przepis na tartę będzie mieć szansę na stanie się ulubioną potrawą tego sezonu. Tarta ma jeszcze jedną zaletę – nie musisz jej jeść w domu przy stole. Planujesz jesienną wycieczkę? Tarta z grzybami leśnymi będzie idealnym prowiantem! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    7.	 Tarta z grzybami leśnymi
  • 8. Placki z grzybami

    Placki z grzybami to jeden z tych przepisów, których musisz spróbować chociaż raz w trakcie sezonu na grzyby. Jest to smaczne i banalnie proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się na wiele okazji. My szczególnie mocno polecamy zaserwować je na rodzinny obiad – będą smakować także najmłodszym członkom rodziny. Jako dodatek do placków sprawdzi się Sos tatarski WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    8.	Placki z grzybami
  • 9. Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą

    Kotlety z kaszy gryczanej to idealny pomysł na wyjątkowy obiad na przykład w środku tygodnia. Jeśli znudziły Ci się standardowe kotlety mielone czy schabowe i chciałabyś nieco urozmaicić menu – polecamy wypróbowanie przepisu na kotlety z kaszy gryczanej. Połączenie kaszy gryczanej, suszone grzyby i Sos Grzybowy WINIARY z pewnością sprawią, że zwykły obiad w środku tygodnia zostanie zapamiętany. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    9.	Pulpeciki w sosie grzybowym z kaszą
  • 10. Zupa borowikowa z klopsikami

    Na koniec sprawdź zupę borowikową z klopsikami. Zrobisz ją przy pomocy Zupy Borowikowej Jak u Mamy WINIARY. To wersja zupy nie tylko dla spragnionych odrobiny ciepła, ale też dla tych, którzy chcieliby się przy okazji porządnie najeść. Sycące klopsiki nadają tej zupie podwójny status – po pierwsze: rozgrzewającego posiłku, po drugie: naprawdę sycącego dania, które bez wyrzutów sumienia możesz serwować jako pierwsze i drugie danie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

    10.	Zupa borowikowa z klopsikami

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: