12 przepisów, które powinien umieć przygotować każdy Polak

W kuchni polskiej nie brakuje pysznych przepisów, ale są takie, które po prostu trzeba znać! Zobacz nasze zestawienie najbardziej uwielbianych przepisów w Polsce i sprawdź, czy potrafisz przygotować je wszystkie!

1. Rosół z kurczaka

Zestawienia najbardziej polskich przepisów nie można nie zacząć od rosołu! Nieodłączny element niedzielnego obiadu w każdym domu – rosół – jest dużo prostszy w przygotowaniu, niż się wydaje! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

1. Rosół z kurczaka
2. Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą

Z czego jeszcze jesteśmy znani? Ze schabowych! To proste danie, które sprawdzi się jako obiad o każdej porze roku, ale szczególnie warto się nim zainteresować latem, kiedy dostępna jest młoda kapusta. Już sam zapach kotletów i zasmażanej młodej kapusty przyciągnie łasuchów do kuchni! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

2. Kotlety schabowe z zasmażaną młodą kapustą
3. Bigos myśliwski

Aromatyczny bigos to także danie znane każdemu z rodzinnego stołu. Ten najbardziej tradycyjny, który serwujemy przy okazji świąt i rodzinnych celebracji, pachnie smakowicie jałowcem, śliwkami i suszonymi grzybami. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

3. Bigos myśliwski
4. Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa znana jest w każdym domu, ale też każdy przygotowuje ją na swój własny sposób. To, co wszystkie przepisy na sałatkę jarzynową mają wspólnego, to gotowane warzywa, jajka i niezastąpiony Majonez Dekoracyjny – gwarancja wyjątkowego smaku! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

4. Sałatka jarzynowa
5. Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa, zwana też przez wielu smakiem dzieciństwa, to jeden z najprostszych przepisów w kuchni polskiej. Wystarczy odpowiednio doprawić rosół pozostały z niedzielnego obiadu, dodać ugotowany ryż i już jest pysznie! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

5. Zupa pomidorowa z ryżem
6. Zupa ogórkowa

A jeśli twoją ulubioną zupą z dzieciństwa była ogórkowa, to z pewnością ucieszy cię, że jej przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny! Jedni cenią ją właśnie za tę prostotę, a inni za niepowtarzalny smak płynący z innej naszej dumy narodowej – kiszonych ogórków. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

6. Zupa ogórkowa
7. Pierogi ruskie

Niby ruskie, a jednak tak bardzo polskie! Jeśli jeszcze nie wiesz jak robić pierogi ruskie, ten przepis na pewno ci pomoże. Zobacz, jak łatwo przygotować delikatne ciasto i aromatyczny farsz, które razem dadzą pierogi, z których jesteśmy znani na całym świecie. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

7. Pierogi ruskie
8. Tatar wołowy klasyczny

Fanów najlepszej wołowiny w postaci tatara jest naprawdę wielu. I warto nauczyć się go przygotowywać, bo jest prosty i pyszny. A do tego, prócz tradycyjnych ogórków i grzybków, można dobrać do niego ulubione dodatki i zrobić tatara po swojemu! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

8. Tatar wołowy klasyczny
9. Sałatka gyros

Gyros? W polskich przepisach? Tak! Polacy pokochali tę prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków konserwowych i kukurydzy, z dodatkiem smażonych kawałków kurczaka. Nie pozwól żeby ominął cię pyszny smak najmodniejszej sałatki ostatnich lat! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

9. Sałatka gyros
10. Pyszne racuchy z jabłkami

A co na słodko powinien umieć zrobić (i zjeść!) każdy? Przede wszystkim tradycyjne racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Te puszyste placuszki zajmują tylko chwilę, a świetnie sprawdzą się jako słodki obiad dla łasuchów lub podwieczorek. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

10. Pyszne racuchy z jabłkami
11. Sernik z kruszonką

Na deser i niedzielne ciasto do kawy, w klimacie uwielbianych polskich przepisów, idealnie sprawdzi się aksamitny sernik z kruszonką. A dlaczego aksamitny? Bo wyjątkowej gładkości pysznej serowej masie dodaje waniliowy budyń! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

11. Sernik z kruszonką
12. Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem

Wśród najlepszych polskich przepisów nie mogło też zabraknąć też przepisu na proste ciasto z owocami. Dlatego zobacz jak zrobić szybkie ciasto z dodatkiem jabłek i kisielu, które jest tak puszyste i aromatyczne, że z miejsca się zakochasz! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

12. Puszyste ciasto jabłkowe z kisielem