Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wyrazisty kompot z wiśni i śliwek WINIARY

Kompot świąteczny z suszonych owoców - jak się do niego przekonać?

Świąteczny kompot z suszonych owoców to napój kojarzący się z kolacją wigilijną. Kiedyś piło się go znacznie częściej niż raz w roku. Jakie ma właściwości i czym się różni od innych napojów?

Na wstępie warto zaznaczyć, że kompot świąteczny z suszonych owoców obecnie przygotujesz znacznie łatwiej niż dawniej. W sklepach są przecież dostępne gotowe mieszanki z suszem wigilijnym. Gdy ich nie było owoce trzeba było zebrać latem i ususzyć, żeby zimą wykorzystać na kompot. 

Co wchodzi w jego skład? Baza pysznego kompotu to suszone jabłka, gruszki i śliwki. Do tych podstawowych składników można ewentualnie dodać morele, figi albo rodzynki. 

Kompozycja nie jest przypadkowa. Wspomnianym owocom przypisywano bowiem magiczne właściwości. Według tradycji i zwyczajów sprzed lat:

  • jabłka mają zapewniać dobre zdrowie, miłość i pokój;
  • śliwki odpędzają złe moce;
  • gruszki gwarantują długowieczność i bogactwo.

To naprawdę mocny argument za tym, żeby regularnie pić kompot z suszu i zwiększyć swoją szansę na fortunę! Jeśli jednak podchodzisz sceptycznie do takich teorii, to do napoju może Cię przekonać także szereg innych argumentów o których wspominają dietetycy. Kompot wigilijny to świetne lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, a także źródło błonnika,  witamin, magnezu i potasu. 

Jakie przyprawy dodać do kompotu, żeby wzbogacić jego smak?

Jak pewnie się domyślasz, nie wystarczy gotować owoców, żeby uzyskać idealny kompot. Bardzo ważne są także przyprawy i dodatki. Do schłodzonego kompotu tuż przed podaniem na stół dodaje się jeszcze plasterki pomarańczy albo cytryny. Częstym dodatkiem jest także cynamon oraz goździki. Świąteczny kompot z suszonych owoców można także dosłodzić albo tradycyjnie za pomocą cukru albo za pomocą miodu. Istnieją także regionu w których dodawana jest fasola.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kompot z suszu - tradycje i ciekawostki 

Napój z suszonych śliwek, jabłek i gruszek funkcjonował pod różnymi lokalnymi nazwami. W województwie świętokrzyskim znany był jako susz owocowy dębniacki i pod takim mianem trafił na listę produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. W tych stronach nazywano go także wodą gruszkową. Na kujawach napój nazywano brzadem.

Jak wykorzystać resztki owoców po przygotowaniu kompotu?

Podczas gotowania owoców powstaje smaczny wywar. Co jednak zrobić z produktem ubocznym, którym są rozmoczone, napęczniałe owoce? Można je po prostu zjeść po wypiciu kompotu. Nie każdy jednak za nimi przepada. Niektórzy wykorzystują je do przygotowania zupy z kluskami. Inny ciekawy pomysł to użycie ich jako nadzienia do pączków. Kolejna opcja to zjedzenia ich na śniadanie wymieszanych z owsianką albo jaglanką, jogurtem naturalnym albo serkiem homogenizowanym. 

 

Kompot z suszonych owoców - podsumowanie

Picie kompotu wigilijnego to tradycja kultywowano od dawna. Wyjątkowa okazja rzeczywiście sprzyja sięganiu po soki czy napoje gazowane pijane na co dzień. Jeśli jednak kompot przypadnie Ci do gustu, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać go częściej. Dzięki odpowiednim przyprawom i dodatkom może mieć naprawdę bogaty smak, a przy okazji jeszcze ułatwia trawienie. 

 

Polecane przepisy

Kompot z suszonych owoców z korzennymi przyprawami

Kompot z suszonych owoców z korzennymi przyprawami

1 godz 5 min Łatwy
Kompot z jabłek i gruszek

Kompot z jabłek i gruszek

25 min Łatwy
Kompot z jabłek, śliwek i mięty

Kompot z jabłek, śliwek i mięty

42 min Łatwy

Polecane artykuły

Co zrobić z owocami z kompotu?
Co zrobić z owocami z kompotu?
Pasteryzowanie kompotu w piekarniku - jak to zrobić?
Pasteryzowanie kompotu w piekarniku - jak to zrobić?
Kompot z suszu – jak zrobić? Jakie owoce dodać? - artykuł Winiary
Kompot z suszu – jak zrobić? Jakie owoce dodać?
karta karuzela 3

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu