1

2

Nasze przepisy Sałatki z ryżem

Przepisy

Sałatki z ryżem

Ryż to uniwersalny i łatwy do przygotowania składnik sałatek. Nadaje się do nich przede wszystkim ryż parboiled (sypki, ma wiele wartości odżywczych), do niektórych także ryż brązowy lub mieszanki ryżu dzikiego i jaśminowego. Ryż będzie smaczny, jeśli przed przygotowaniem dokładnie przepłuczemy go pod bieżącą wodą; potem możemy go osuszyć, przesmażyć i ugotować lub od razu wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Lekkostrawny, delikatny ryż świetnie smakuje zarówno w słodkich kompozycjach z owocami, orzechami i rodzynkami, jak i na ostro – z mięsem, warzywami, serami, grzybami czy owocami morza. Nasze sałatki z ryżem możemy podawać w salaterkach, uformowane w dekoracyjne porcje lub po prostu na liściach sałaty – w każdej aranżacji będą smakowały doskonale!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: