1

2

Nasze przepisy Ciasta z białek

Przepisy

Ciasta z białek

Niezwykłe właściwości białka jajek sprawiają, że jest ono niezastąpionym składnikiem wielu potraw, przede wszystkim – rozmaitych ciast i słodkich deserów. Ucierane lub miksowane ciasta będą wyjątkowo puszyste i lekkie, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Trzeba wymieszać ją z surowym ciastem tuż przed wylaniem go do formy. Robimy to łyżką, powoli i ostrożnie, aby piana nie opadła i ciasto pozostało puszyste. Pieczemy cały czas przy zamkniętym piekarniku, bo ciasta z pianą nie lubią wietrzenia i „siadają” przy zmianie temperatury. Najbardziej znane, klasyczne ciasta z białek to oczywiście bezy – przyrządzane i podawane w różnych wersjach – z kokosem, bakaliami, owocami, lodami czy kremem. Wśród zebranych przepisów na ciasta z białek nie zabrakło także pierniczków, nadziewanych rogalików oraz kruchych i francuskich ciastek, które przed upieczeniem warto posmarować białkiem, aby nie wysychały i pięknie się zrumieniły.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: