Tradycyjne potrawy wigilijne

Według tradycji na wigilijnym stole powinno się znaleźć dwanaście potraw – tyle, ile w roku miesięcy. Wymowna ilość potraw wigilijnych oznacza zakończenie naturalnego cyklu i rozpoczęcie nowego rozdziału w naszym życiu. Dlatego wigilijna kolacja to moment szczególny, w którym radość i przyjemność łączą się z refleksją i wzruszeniem. Składniki poszczególnych dań wigilijnych również mają swoje symboliczne znaczenie – nasi przodkowie wierzyli, że spożywaniem tych potraw zapewniamy sobie zdrowie, szczęście, miłość i dostatek. Choć niemal wszystkie tradycyjne polskie potrawy wigilijne znamy doskonale, warto czasem sięgnąć po niewypróbowaną wcześniej recepturę, by zaskoczyć domowników stawiając na wigilijnym stole karpia w nowej odsłonie, doprawionym ciekawie barszczem czy słodkimi łazankami z makiem. Nasze wypróbowane przepisy kulinarne na wigilijne menu pomogą Wam skomponować wyjątkowe posiłki i przygotować smakowitą, uroczystą kolację dla całej rodziny. Polecamy przede wszystkim przepisy na barszcz czerwony w wielu wariantach, faszerowanego karpia, smażonego i karpia po żydowsku oraz zupy: rybną i grzybową.