Nasze przepisy tradycyjne potrawy

tradycyjne potrawy


Wśród tradycyjnych potraw dominują dania, które przyrządzamy co roku na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Nie wyobrażamy sobie świątecznych zimowych dni bez barszczu czerwonego z uszkami lub pasztecikami, pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich, a także wykwintnej zupy grzybowej. Wśród tradycyjnych potraw znajdują się również sałatki – jarzynowe i warstwowe, które są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się podczas każdego świątecznego śniadania. Tradycyjne dania wielkanocne to z kolei okres kulinarnej dominacji jajek na różne sposoby – faszerowanych, podawanych w… skorupkach, z majonezem, nowalijkami, a nawet w cieście francuskim…

Tradycyjne potrawy na święta wcale nie są nudne i oklepane – wystarczy tylko trochę inaczej do nich podejść, dodać do tradycyjnych dań szczyptę innowacji lub nowy składnik, aby zachwycić się tradycyjną kuchnią na nowo i smacznie spędzić świąteczny czas!