Nasze przepisy polskie zupy

polskie zupy


Jeszcze kilka lat temu domowy obiad zazwyczaj składał się z dwóch dań, z których pierwsze zawsze stanowiła zupa. Mówi się wręcz o tym, że przepisy na zupy przekazywane z pokolenia na pokolenie to nasze narodowe, kulinarne dziedzictwo w dobie przenikania się kultur i zwyczajów.

Największą zaletą polskich zup jest to, że wykorzystuje się do nich produkty, które hodowane i produkowane są w naszym kraju. Są one łatwo dostępne i tanie, dzięki czemu gotowanie zup nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Każda z polskich zup ma wiele wariantów w zależności od tego, w którym regionie jest ona przygotowywana, ale zawsze łączą je dwie cechy: są smaczne i pożywne. Szczególnie polecamy skorzystanie z przepisów na zupy, które odchodzą nieco w zapomnienie – np. zupa cebulowa lub barszcz ukraiński. Tradycja nie zabrania na szczęście modyfikowania przepisów i uzupełniania ich o nasze ulubione dodatki.