sałatki wiosenne

Wiosna - czas na odzyskanie energii i odświeżenie nie tylko garderoby, ale przede wszystkim - codziennego menu dla całej rodziny! Czas na zieloną rewolucję w kuchni, pozytywną kolorystycznie i wartościową pod względem odżywczym!

Fantazyjne, chrupiące wiosenne sałatki z młodych warzyw to najlepszy sposób na wiosenne porządki w jadłospisie. Pora uzupełnić menu o świeże, sałatki wiosenne, najlepiej z nowalijkami, i tym samym o ważne witaminy i wartościowe składniki mineralne, tak bardzo potrzebne nam po zimie, po której nasz organizm jest nieco osłabiony i zmęczony.

Doskonała sałatka wiosenna to np. sałatka z kurczaka wędzonego z dodatkiem kukurydzy i zielonego groszku, wielowarzywna sałatka wiosenna (z pomidorem, papryką, rzodkiewkami, kapustą pekińską) czy sałatka z selerem naciowym (z dodatkiem jajek, papryki, seleru i koperku). Jeśli poszukujesz atrakcyjnej sałatki wiosennej na wyjątkową okazję, sprawdź przepis na letnią sałatkę zieloną, podawaną w porcjach na liściach sałaty (z jajkami, koperkiem i szczypiorkiem). Apetycznie wygląda również sałatka caprese z serem mozzarella, pomidorami i grillowaną papryką. Jeżeli jednak przepadasz za mięsnymi akcentami w sałatkach, sprawdź pomysł na sałatkę z białą kiełbasą i jajkami oraz ostrym posmakiem chrzanu. Miłych podróży kulinarnych!