Nasze przepisy dynia

dynia


Dynia to roślina, której rodzina liczy ponad 20 gatunków. Występuje w gorącym klimacie Ameryki, a niektóre jej okazy osiągają nawet 200 kg wagi! Dynia osiąga szczyt popularności jesienią, zwłaszcza w październiku i listopadzie, jest więc nie tylko składnikiem jesiennych potraw (np. makaronu z dynią i grzybami), ale także królową amerykańskiego, październikowego święta Halloween.

Dynia to warzywo bogate w minerały i witaminy, w szczególności – cynk, potas, wapń, fosfor i witaminę B2. Pestki dyni natomiast to przede wszystkim źródło magnezu i witaminy B3.

W sztuce kulinarnej dynia idealnie sprawdzi się jako składnik zarówno dań słonych (np. risotto z dynią, pierogi z niebieskim serem i dynią czy zupa krem z dyni), jak i słodkich (np. drożdżowe ciasto z dyni, piernik z dynią czy pomarańczowe muffiny z dynią).

Polecamy nasze przepisy na potrawy z dynią w roli głównej!