Nasze przepisy pomidor

pomidor


Pomidory są szczególnie cenne ze względu na wysoką zawartość likopenu – najsilniejszego antyutleniacza, który opóźnia procesy starzenia się i wspomaga pracę serca. Pomidory wzmacniają także odporność, a to dzięki zawartej w niej witaminie C.

Warto dodać potrawy z pomidorami do swojego codziennego menu, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają błonnik, regulujący pracę układu trawiennego.

Istnieje mnóstwo sposobów na zastosowanie pomidorów w kuchni – mogą stanowić składnik dań głównych (np. gnocci z indykiem w pomidorach czy makaronu z kurczakiem i pomidorami), sałatek (np. letniej sałatki z papryką i kukurydzą czy sałatki z zupek chińskich), zup (np. zupy – krem pomidorowej z bazylią czy zupy meksykańskiej), a także występować w formie sosów i przetworów (np. sosu pomidorowy do pizzy czy aromatycznych pomidorów w słoiku na zimę).