Nasze przepisy szpinak

szpinak

Szpinak był zmorą dzieciństwa większości z nas. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale to głównie ze względu na złe przyrządzanie tych zielonych liści. Po przejęciu włoskich i francuskich sposobów przyrządzania szpinaku, coraz chętniej przekonujemy się, że szpinak jest… pyszny! Przekonaj się i ty, przyrządzając nie tylko tradycyjne smażony szpinak, zielone pierogi ze szpinakiem czy zupę krem ze szpinaku, ale także bardziej efektowne potrawy, takie jak szpinak w sosie serowo-grzybowym, tartę ze szpinakiem lub urocze muffinki ze szpinakiem i serem feta. Szpinak idealne sprawdzi się także jako danie bardziej wytrawne, np. w postaci rolady ze szpinakiem, polędwiczki wieprzowej ze szpinakiem baby lub pieczonego filetu z kurczaka z ryżem pilaff z boczkiem wędzonym i szpinakiem oraz sosem serowym. Jak widzisz, torebkę szpinaku zawsze warto mieć w zamrażarce, bo to danie uniwersalne – zajadać je można niemal ze wszystkim!