1

2

Nasze przepisy pierwszy dzień wiosny

Przepisy

pierwszy dzień wiosny

Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny przypada zawsze 21 marca, wiosna astronomiczna zaś może zaskoczyć nas nieco wcześniej, tzn. w dzień równonocy wiosennej, kiedy dzień i noc trwają tyle samo. Pierwszy dzień wiosny ma znaczenie symboliczne – to moment odrodzenia, kiedy do życia budzi się przyroda, a z ciepłych krajów powracają ptaki. I nawet jeśli pogoda za oknem nie ma nic wspólnego z wiosną, warto pierwszy dzień kalendarzowej wiosny celebrować tak, by tę zieloną porę roku jak najszybciej „przywołać”. Z okazji nadejścia wiosny możesz wprowadzić nieco wiosennego powiewu do swojej kuchni i przyrządzić na przykład kolorową wiosenną sałatkę, wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego, papryki faszerowane kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym czy barszcz wiosenny z awokado. Kolorowy, lekki, wiosenny akcent odmieni twoje menu po długiej, mroźnej zimie!


Więcej pomysłów na wiosenne sałatki znajdziesz tutaj

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: