Nasze przepisy barszcz czy żurek

barszcz czy żurek

Przed Wielkanocną warto bliżej przyjrzeć się różnicy między barszczem białym i żurkiem – zupami, które niezwykle często mylone są ze sobą, choć są zupełnie innymi wywarami. Główną różnicą je dzielącą jest zakwas, z którego są przygotowywane – w przypadku barszczu jest to zakwas pszenny, żurek zaś przygotowywany jest z zakwasu żytniego, nadającemu mu intensywnego smaku. Różnią się również sposoby gotowania zup – żurek gotuje się na wędzonce i białej kiełbasie, barszcz biały zaś – na białej kiełbasie, ale z dodatkiem warzyw.
Poznaj przepisy zarówno na tradycyjne zupy, które z powodzeniem postawisz na wielkanocnym stole, np. barszcz biały z kiełbasą, barszcz biały świąteczny, żurek z białą kiełbasą i jajkiem czy świąteczny żurek w chlebie, ale także nieco niecodzienne odsłony tych tradycyjnych, polskich zup – żurek wegetariański, żurek z łososiem i chrzanem, barszcz biały z jajkiem sadzonym czy barszcz wiosenny z awokado. A Ty co wybierasz? Barszcz czy żurek?