Nasze przepisy przetwory i marynaty

przetwory i marynaty

Marynowanie jest znanym sposobem konserwowania warzyw i owoców. Przetwory i marynaty są smacznym dodatkiem do większości dań, mogą posłużyć również jako smaczna przekąska. Warunkiem dobrych marynat i przetworów jest ocet, którego używa się do przygotowywania przetworów i marynat. Musi to być ocet, który pozwali zachować oryginalny kolor i jędrność składników. Marynować można wszystkie rodzaje warzyw i owoców, do marynat zalicza się również pikle, czyli rodzaj warzywnej sałatki. Marynaty i przetwory, w zależności od stężenia octu, mogą być ostre lub słodko-kwaśne. Pamiętaj, że marynaty nabierają właściwego smaku dopiero po 2-3 tygodniach przechowywania. Przetwory mniej kwaśne zachowują dłużej świeżość, jeśli podda się je pasteryzacji. Trzeba również pamiętać, że marynaty po otwarciu szybko się psują, dlatego najlepiej jest porcjować je w niewielkich słoiczkach.