Nasze przepisy lunch i brunch

lunch i brunch


Lunch i brunch to określenia, które jeszcze do niedawna funkcjonowały wyłącznie w krajach anglojęzycznych. Wraz z ekspansją kultury zachodniej dotarły do Polski i zagnieździły się w języku. Brunch ma wiele wspólnego z naszym drugim śniadaniem, ponieważ jedzony jest zazwyczaj między 10:00 a 11:30 i składa się z potraw typowych dla śniadań lub delikatnego obiadu. Przykładowy brunch stanowić mogą różnego rodzaju kanapki – np. sandwiche nowojorskie z twarożkiem i łososiem lub kanapki z pieczonym indykiem na ciepło – ewentualnie zupy kremy, nadziewane jajka albo piersi z kurczaka.

Lunch to posiłek jedzony między 10:00 a 13:00, kiedy to w większości firm pracownicy mają przerwę obiadową. Jest to posiłek pośredni między naszym drugim śniadaniem a wczesnym obiadem. Na lunch doskonale sprawdzają się dania jedzone na ciepło – parówki po kanadyjsku, mięso przyrządzone na parze lub sycące, gęste zupy kremy.