Nasze przepisy truskawki

truskawki

Truskawki są skrzyżowaniem dwóch gatunków poziomek – nie znajdziemy ich więc rosnących dziko. Powstały w połowie XVII wieku i od tego czasu stworzono wiele ich odmian – deserowe, na przetwory, a nawet takie, które najlepiej nadają się wyłącznie do zamrażania.
Truskawki, poza nieocenionymi walorami smakowymi, posiadają wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Szczególnie poleca się je osobom cierpiącym na reumatyzm, choroby serca i nerek. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy działają również korzystnie na włosy i cerę.
Dzieje się tak dlatego, że truskawki są doskonałym źródłem witaminy C. W truskawkach znajdują się również witaminy B2, B3, A i E oraz składniki mineralne, takie jak: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo czy cynk.
Sprawdź nasze najlepsze propozycje na potrawy z truskawkami!