Nasze przepisy grzyby

grzyby


Na całym świecie występuje ponad 100 gatunków grzybów, ale tylko niewielka część z nich jest jadalna. Wiele narodowości nie wyobraża sobie swojej kuchni bez zastosowania w niej tych prostych organizmów, np. Włosi czy Chińczycy. Nawet w kuchni polskiej odnaleźć można tradycyjne dania wykorzystujące grzyby - pierogi z kapustą i grzybami czy zupa grzybowa - które stanowią jedne z najpopularniejszych potraw polskiego wigilijnego stołu.

Grzyby, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie są zupełnie pozbawione składników odżywczych. W zależności od gatunku zawierają m.in.: witaminy D, A, C i witaminy z grupy B oraz sole mineralne fosforu, sodu, żelaza, wapnia, i potasu.

Najpopularniejszymi w kuchni polskiej gatunkami grzybów są przede wszystkim pieczarki, borowiki, kurki i maślaki, a przyrządzać je można na wiele sposobów: marynując, gotując, smażąc, susząc i dusząc.

Poznaj nasze różnorodne grzybowe przepisy na zupy, placki, pierogi i pasztety.