Nasze przepisy smażenie

smażenie

Smażenie uznawane jest za jeden z najmniej zdrowych sposobów przygotowywania posiłków. Jednak czy trzeba z niej całkowicie rezygnować? Niekoniecznie! Można smażyć zdrowo, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Patelnia posmarowana pędzelkiem namoczonym w oleju być może będzie lepszym rozwiązaniem niż lanie oleju bezpośrednio na patelnię. Nie musisz też wybierać tzw. głębokiego smażenia. Zdecydowanie zdrowszą metodą jest tzw. płytkie smażenie, które można wykonać przy znacznie mniejszej ilości tłuszczu. Pamiętaj tylko, że przy mniejszej ilości oleju na patelni należy częściej przewracać smażony pokarm, ponieważ może on zacząć przywierać do patelni, a nawet zacząć się przypalać!
Taki rodzaj smażenia będzie idealny do przyrządzania mięsa, naleśników, omletów, a także owoców i warzyw. Sprawdź nasze przepisy!