Nasze przepisy tarty z mięsem

tarty z mięsem


Tarta zapiekana z kawałeczkami piersi kurczaka pod serem mozzarella lub wieprzową karkówką pod kapustą kiszoną to świetne danie z mięsem na obiad. Tarta z mięsem najlepiej smakuje prosto z piekarnika, jeszcze ciepła, z ciągnącym się serem na wierzchu, przypieczonymi warzywami lub gorącą kapustą. Mięsne tarty smakują też doskonale z grzybami, mięsem mielonym, mnóstwem ziół (m.in. tymiankiem) i ostrymi przyprawami (np. wędzoną papryką). Mogą zauroczyć nawet najmłodszych, którym na pierwszy rzut oka mogą przypominać… pizzę! W końcu tartę z kurczakiem możesz pokroić na podobne kawałki i podawać z łagodnym lub pikantnym ketchupem oraz sosem czosnkowym.

Niech najmłodsi pomogą Ci w przygotowywaniu tarty z mięsem na obiad – chociaż zrobienie ciasta na pewno powinno zostać w rękach dorosłych, o tyle dzieci z przyjemnością mogą przygotować składniki do tarty z kurczakiem czy karkówką (pod Twoim czujnym okiem!) i wedle upodobania poukładać je na swoich częściach tarty.