Nasze przepisy tarty z owocami

tarty z owocami


Tarta to jedno z najpopularniejszych we Francji dań, które lubiane i przyrządzane jest na całym świecie. Przygotowuje się poprzez wyłożenie specjalnej formy kruchym ciastem – czasem zastępowanym ciastem drożdżowym – oraz dodanie nadzienia świeżego lub pieczonego razem z tartą.Tartę piecze się błyskawicznie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w wypadku niespodziewanej wizyty rodziny lub znajomych.

W zależności od preferencji i okazji tarta może mieć dwa rodzaje nadzieniawytrawne lub słodkie.
Pierwsze z nich stanowić mogą mięsa, sery lub pasty przygotowane na bazie jajek, śmietany lub świeżych ziół. Tarta przyrządzona na słodko podana może być jako smaczne, słodkie śniadanie, deser lub przekąska. Nasze owocowe propozycje to m.in. tarta z owocami i budyniem, z bitą śmietaną lub z serkiem mascarpone. Z pewnością posmakują wszystkim łasuchom!